Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@inbook{1113466, author = {Kumstát, Michal and Hrazdira, Luboš}, address = {Brno}, booktitle = {Problematika výživových zvyklostí I.}, editor = {Mgr. Jana Juříková, Ph.D.}, keywords = {Thermic effect of food; indirect calorimetry; proteins; carbohydrates.}, howpublished = {tištěná verze "print"}, language = {cze}, location = {Brno}, isbn = {978-80-210-6163-7}, pages = {61-73}, publisher = {Masarykova univerzita}, title = {Dietou indukovaná termogeneze: porovnání dvou izoenergetických nápojů}, year = {2013} }
TY - CHAP ID - 1113466 AU - Kumstát, Michal - Hrazdira, Luboš PY - 2013 TI - Dietou indukovaná termogeneze: porovnání dvou izoenergetických nápojů VL - Neuveden PB - Masarykova univerzita CY - Brno SN - 9788021061637 KW - Thermic effect of food KW - indirect calorimetry KW - proteins KW - carbohydrates. N2 - Cílem studie je zjistit rozdíly v dietou indukované termogenezi (DIT) mezi dvěma nápoji o různém složení: s převahou bílkovin a s převahou sacharidů (maltodextrinu). Jednoduché slepé studie se zúčastnilo pět mužů ve věku ~26 let, (BMI ~24,6). Každý z účastníků absolvoval dvě měření rozdělená do dvou dnů. V rámci jednoho měření byl nejprve stanoven klidový energetický výdej (REE), následně aplikován testovací pokrm a monitorován REE v postprandiální období. Ke stanovení REE a energetického výdeje v postprandiální období byla použita standardní metoda nepřímé kalorimetrie. Energetická densita obou testovacích jídel byla stanovena podle množství beztukové hmoty (7 kcal/kg/beztukové hmoty). Měření probíhalo v délce 180 min po příjmu testovacího jídla. Ke zjištění významnosti byl použit neparametrický Wilcoxonův párový test. U obou testovacích jídel došlo k okamžitému a trvajícímu zvýšení energetického výdeje nad REE. Celková hodnota DIT u vysoko-proteinového (HP) a vysoko-sacharidového (HC) nápoje v průběhu hodnocené periody dosáhla: ~51,8 kcal/180 min a ~32,13kcal/180 min (p = 0,14). Nebyly zaznamenány statisticky významné rozdíly v postprandiálním energetickém výdeji mezi HP (~0,29 kcal.min-1) a HC (~0,18 kcal.min-1) (p = 0,14). Zvýšený energetický výdej byl pozorován i po uplynutí 3 hodin. Zjištěná DIT u HP byla vyšší (~8,7 %) ve srovnání s HC (~5,4 %) (p=0,14). Složení stravy hraje zásadní roli v metabolických procesech. Zjistili jsme, že navýšení energetického výdeje nad klidové hodnoty je po příjmu bílkovin a maltodextrinu srovnatelné. ER -
KUMSTÁT, Michal a Luboš HRAZDIRA. Dietou indukovaná termogeneze: porovnání dvou izoenergetických nápojů. In Mgr. Jana Juříková, Ph.D. \textit{Problematika výživových zvyklostí I.}. Brno: Masarykova univerzita, 2013, s.~61-73. ISBN~978-80-210-6163-7.
|