SALÁK, Pavel. Imperator a jeho vojáci. In Evermod Gejza Šidlovský, Václav Valeš, Jan Polesný. Melior est aquisitio scientiae negotiatione argenti : pocta Prof. Ignácovi Hrdinovi, Q. Praem, k šedesátým narozeninám. první. Praha: Královská kanonie premonstrátů na Strahově, 2013, s. 253-260. ISBN 978-80-260-3820-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Imperator a jeho vojáci
Název česky Imperator a jeho vojáci
Název anglicky Imperator and his soldiers
Autoři SALÁK, Pavel.
Vydání první. Praha, Melior est aquisitio scientiae negotiatione argenti : pocta Prof. Ignácovi Hrdinovi, Q. Praem, k šedesátým narozeninám, od s. 253-260, 8 s. 2013.
Nakladatel Královská kanonie premonstrátů na Strahově
Další údaje
Typ výsledku Stať ve sborníku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
ISBN 978-80-260-3820-7
Klíčová slova česky římské právo;vojenský testament;císař; legionáři; dědické právo
Klíčová slova anglicky roman lw;military testament; imperator; soldeirs; law of sucession
Změnil Změnil: doc. JUDr. Pavel Salák, Ph.D., učo 10908. Změněno: 13. 8. 2014 09:45.
Anotace česky
Tetx se zabývá otázkou, zda úlevy, které byli vojákům poskytovány jen pro jejich "nezkušenost", nebo zda naopak šlo o promyšlené chování vojáků. Privilegia poskytnutá vojenskými císaři vojákům napovídají, že skutečně nešlo jen o zmírnění formálních náležitostí z důvodu neznalsoti práva, ale o promyšlené výhody a privilegia.
Anotace anglicky
The text deals with the question whether military testament specifics were given simply by the "inexperience" of soldiers, as Gaius were talking about them; or it was a targeted policy of the emperors to support troops not only by rewards on a one-time basis or increasing their pay but also by improving their legal status. Many privileges for soldiers originated from the so-called military emperors who were heavily dependent on a support of the army.
Návaznosti
MUNI/A/0824/2012, interní kód MUNázev: Vojenský testament ve světle justiniánské kodifikace (Akronym: VTJ)
Investor: Masarykova univerzita, Vojenský testament ve světle justiniánské kodifikace, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 21. 9. 2024 11:32