VRUBL, Štěpán, Jarmila NOVOTNÁ, Sylva KOVÁČIKOVÁ a Martin ZVONAŘ. KREATIVNÍ PŘÍSTUP VE VYUČOVACÍM PROCESU. In Mgr. Štěpán Vrubl. Soudobé podněty v pedagogice tělesné výchovy II. Brno: Masarykova univerzita. s. 38-56. ISBN 978-80-210-6320-4. doi:10.5817/CZ.MUNI.M210-6321-2013. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název KREATIVNÍ PŘÍSTUP VE VYUČOVACÍM PROCESU
Název anglicky Creative approach in the teaching process
Autoři VRUBL, Štěpán (203 Česká republika, garant, domácí), Jarmila NOVOTNÁ (203 Česká republika), Sylva KOVÁČIKOVÁ (203 Česká republika) a Martin ZVONAŘ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Brno, Soudobé podněty v pedagogice tělesné výchovy II. od s. 38-56, 19 s. 2013.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor Sport a aktivity volného času
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14510/13:00069121
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
ISBN 978-80-210-6320-4
Doi http://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.M210-6321-2013
Klíčová slova anglicky creativity; education; creativity in the teaching process; creative approach
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Olga Krčmařová, učo 112373. Změněno: 25. 4. 2014 17:26.
Anotace
S pojmem tvořivost se setkáváme stále častěji, nicméně mnohdy chybí její správná definice a využití v praxi. Tvořivost neboli kreativita (z lat. creo = tvořím), či invence, je zvláštní soubor schopností, které umožňují uměleckou, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost. Tvořivost je činnost člověka, vytvářející nové materiální, technické, umělecké, kulturní a duchovní hodnoty. Přenos kreativity z teorie do praxe školní výuky se týká hlavně starší generace učitelů na I. stupni základní školy, kteří neradi přináší něco nového. Učitel musí být pro žáka příkladem kreativního člověka. Přirozenou součástí vnímání dětského světa je hra. S hrou se setkávají v podstatě od narození hlavně doma, ve škole a mezi vrstevníky. A právě prostřednictvím hry mohou děti projevit své pocity a rozvíjet svou osobnost. Velmi významnou je pak hra tvořivá, kde dítě může rozvinout a vyjádřit své nápady i vnitřní pocity. Podle Kováčikové (2003) by tvořivá hra měla být v edukačním procesu zábavou a poučením. Již před mnoha lety učitel národů Jan Amos Komenský mluvil o škole jako o tvořivé dílně, z které vyjdou jedinci dobře připraveni na život. Je potřeba ve vyučovacích hodinách uplatňovat úkoly a cvičení na rozvoj tvořivosti.
Anotace anglicky
The concept of creativity we see more and more, but often lack the proper definition and use in practice. Creativity (from lat. Creo = I create), or invention, is a special set of skills that allow artistic, scientific or other creative activities. Creativity is a human activity, creating new material, technical, artistic, cultural and spiritual values. Transfer of creativity from theory into practice school teaching mainly affects older generation of teachers in primary schools who do not like to bring something new. The teacher must be an example for student as a creative person. A natural part of children's perception of the world is a game. The game appears in their lives basically from birth - especially at home, at school and among peers. And through play, children can express their feelings and develop their personality. Very important is a creative game where the child can develop and express their ideas and feelings inside as well. According to Kovačiková (2003) a creative play should be in the education process fun and learning. Many years ago, the teacher of nations Jan Amos Comenius talked about the school as a creative workshop in which individuals come well prepared for their future life. It is necessary to apply assignments and exercises to develop creativity in the classroom.
Návaznosti
CZ.1.07/2.4.00/17.0035, interní kód MUNázev: Rozšiřování výzkumných a pedagogických kompetencí prostřednictvím spolupráce v kinantropologickém výzkumu (Akronym: Spolupráce v kinantropologii)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Rozšiřování výzkumných a pedagogických kompetencí prostřednictvím spolupráce v kinantropologickém výzkumu, 2.4 Partnerství a sítě
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 20:26