ROUBAL, Jan, Michela GECELE a Gianni FRANCESETTI. Gestalt Therapy Approach to Diagnosis. In Francesetti G., Gecele M., Roubal J. Gestalt Therapy in Clinical Practice. From Psychopathology to the Aesthetics of Contact. 1. vyd. Milano: FrancoAngeli, 2013, s. 79-106. Gestalt Therapy Book Series. ISBN 978-88-204-2072-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Gestalt Therapy Approach to Diagnosis
Název česky Gestalt terapeutický přístup k diagnostice
Autoři ROUBAL, Jan (203 Česká republika, garant, domácí), Michela GECELE (380 Itálie) a Gianni FRANCESETTI (380 Itálie).
Vydání 1. vyd. Milano, Gestalt Therapy in Clinical Practice. From Psychopathology to the Aesthetics of Contact. od s. 79-106, 28 s. Gestalt Therapy Book Series, 2013.
Nakladatel FrancoAngeli
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Itálie
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14230/13:00069558
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-88-204-2072-7
Klíčová slova česky Diagnostika; gestalt terapie; psychoterapie; klinická praxe
Klíčová slova anglicky Diagnostics; Gestalt therapy; psychotherapy; clinical practice
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. MUDr. Jan Roubal, Ph.D., učo 203735. Změněno: 14. 10. 2016 19:59.
Anotace
This chapter from a specialist book „Gestalt therapy in clinical practice“ presents a scientific view on the topic of diagnostics seen from the Gestalt psychotherapy point of view. Current research based findings and specialist literature on the topic of diagnostics are elaborated, then a new and original scientific piece of knowledge is presented. The chapter focuses on the possibility of using different diagnostic perspectives, substantiates their advantages and limits in a clinical practice with severely disturbed patients. Clinical experiences on the given topic are elaborated. Psychopathology is seen (1) from the perspective of a psychopathological disturbance, (2) from the perspective of a broader social context and (3) from the perspective of a relational field dynamics. Guidelines for psychotherapy work in clinical practice are deduced from described diagnostic procedures and ilustrated by case study examples.
Anotace česky
Tato kapitola z odborné knihy „Gestalt terapie v klinické praxi“ představuje vědecký pohled na téma diagnostiky z perspektivy psychoterapeutického směru gestalt terapie. Zpracovává současné výzkumné nálezy a odbornou literaturu z oblasti diagnostiky v psychoterapii a následně prezentuje nové, původní vědecké poznatky. Zaměřuje se na možnost uplatnění různých diagnostických perspektiv, zdůvodňuje jejich výhody i omezení v klinické praxi s vážněji duševně narušenými pacienty. Klinické zkušeností z dané oblasti jsou zpracovány a systematicky rozvedeny. Diagnostika je nahlížena (1) z hlediska psychopatologického narušení, (2) z hlediska širšího sociálního kontextu a (3) z hlediska dynamiky vztahového pole. Z popsaných teoretických diagnostických postupů jsou odvozena vodítka pro psychoterapeutickou práci v klinické praxi, která jsou ilustrována kazuistickými příklady.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 17:58