HLOUŠKOVÁ, Lenka. Creation of citizen identity and furthering the civic role through career guidance? In Career counselling: a human or a citizen's right? Conference of the International Association for Educational and Vocational Guidance (IAEVG). 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Creation of citizen identity and furthering the civic role through career guidance?
Autoři HLOUŠKOVÁ, Lenka (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Career counselling: a human or a citizen's right? Conference of the International Association for Educational and Vocational Guidance (IAEVG), 2013.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Francie
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/13:00069624
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky občanství; role občana; trh práce; služby kariérového poradenství; faktorová analýza
Klíčová slova anglicky citizenship; civic role; labour market; career guidance services; factor analysis
Štítky rivok, RIVZ
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 15. 4. 2014 10:17.
Anotace
Career development is a lifelong process, which could be considered to be one of forms of human development. Career development stems as well as human development from needs of individuals, which appear in a specific social context, they are influenced by a line of social factors and their satisfying is limited by setting rights and duties of individual participants in the role of citizens. Whereas career development aims at professional identity, personal development is represented by a line of other identities, in which citizen identity plays crucial role. Citizen identity of adults is tightly connected to environment in which an individual lives and unfolds from awareness of mutual links among cultural, social and economic activities at the country level, in international and global scales. The aim of this paper is to identify relationships between success in the labour market and civic identity and use them to infer opportunities for career guidance services to further fulfilling the citizen role in adults. We identified for the purpose of this paper the factors (resource concentration factor, satisfaction factor, stability factor) on data from questionnaire research and we describe this factors in the light of fulfilling one’s civic role. This questionnaire represents one step within the second phase of research on the topic: The needs of adults in relation to the building of their careers and how to satisfy these through career counselling and guidance services. The selected sample is a representative sample of adult population in the Czech Republic at the age from 18 to 60 among registered users of an internet board of the company Perfect Crowd. The representativeness of the selected sample has been guaranteed by quota selection according to gender, age group, education attained and district.
Anotace česky
Kariérový rozvoj je celoživotním procesem, který lze považovat za jednu z podob osobního rozvoje. Kariérový rozvoj se stejně tak jako rozvoj jedince odvíjí od potřeb, které se vynořují v určitém sociálním kontextu, jsou ovlivňovány řadou sociálních faktorů a jejich uspokojování je limitováno nastavením práv a povinností jednotlivých aktérů v roli občanů. Zatímco kariérový rozvoj směřuje k profesní identitě, osobní rozvoj je reprezentován řadou dalších identit, v nichž nezastupitelné místo má i občanská identita. Občanská identita dospělých je úzce svázána s lokalitou, v němž jedinec žije a odvíjí se od uvědomění si vzájemných vazeb mezi kulturním, společenským i ekonomickým děním na úrovni státu, v mezinárodním i globálním měřítku. Cílem tohoto příspěvku je představit typy potřeb kariérového rozvoje a na základě odlišností vztahu jedince a velikosti místa v němž jedinci žijí v jednotlivých typech potřeb kariérového rozvoje, budeme diskutovat možnosti rozvíjení občanské identity, mj. i prostřednictvím služeb kariérového poradenství. Potřeby kariérového rozvoje českých dospělých jsme pro účely tohoto příspěvku identifikovali na základě dat z dotazníkového šetření. Dotazník představuje jednu z fází výzkumu podle zadání Centra Euroguidance s názvem Potřeby dospělých ve vztahu k řízení své kariéry a možnosti jejich uspokojování prostřednictvím služeb kariérového poradenství. Potřeby kariérového rozvoje dospělých byly kategorizovány na základě statisticky významných vztahů mezi výší příjmů, velikostí obce, kde jedinec žije, nejvyššího dosaženého vzdělání, počtu přestěhování se za prací během života jedince, doby setrvání v posledním zaměstnání, spokojenosti se současným zaměstnání, pocitem ohrožení ze ztráty zaměstnání. Za pomoci faktorové analýzy byly extrahovány tři faktory: faktor širokých možností, faktor spokojenosti, faktor stability. V každém z uvedených faktorů se však rýsuje jiná role vazby jedince k prostředí (velikost obce, kde jedinec žije, počet přestěhování se za prací během života jedince). Na základě specifik vazby jedince a prostředí v jednotlivých typech potřeb kariérového rozvoje budeme diskutovat možnosti podpory rozvoje občanské identity.
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 22:50