KUMSTÁT, Michal a Luboš HRAZDIRA. Postprandiální termogeneze po podání bílkovinného a sacharidového isoenergetického pokrmu. Slovak Journal of Health Sciences. Univerzita sv. Cyrila a Metoda, 2013, roč. 4, č. 2, s. 45-54. ISSN 1338-161X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Postprandiální termogeneze po podání bílkovinného a sacharidového isoenergetického pokrmu
Název anglicky Postprandial thermogenesis after administration of carbohydrate and protein rich isoenergetic meals
Autoři KUMSTÁT, Michal (203 Česká republika, garant, domácí) a Luboš HRAZDIRA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Slovak Journal of Health Sciences, Univerzita sv. Cyrila a Metoda, 2013, 1338-161X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Sport a aktivity volného času
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14510/13:00069690
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
Klíčová slova česky Termický vliv stravy; nepřímá kalorimetrie; klidový energetický výdej; beztuková tělesná hmota; bílkoviny; maltodextrin
Klíčová slova anglicky Thermic effect of food; indirect calorimetry; resting energy expenditure; fat free mass; protein; maltodextrin
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D., učo 99639. Změněno: 11. 10. 2013 15:06.
Anotace
Práce se zabývá komponentou energetického výdeje člověka - termickým vlivem stravy. Hlavním cílem práce bylo u vybrané skupiny jedinců identifikovat rozdíly v klidovém energetickém výdeji v postprandiálním období po podání dvou isoenergetických pokrmů o různém nutričním složení. V jednoslepé, zkřížené studii je v období 180 min po podání metodou experimentu zkoumán vliv dvou testovacích pokrmů o stejné energetické hodnotě, s různým složením (~ 85 en% bílkovin vs. ~ 100 en% maltodextrinu) na klidový energetický výdej u záměrně vybraného vzorku mužů (n=20, 25,4 plus/mínus 3,1 let). Energetický výdej byl měřen metodou nepřímé kalorimetrie. Z výsledků vyplývá, že jednorázově podané množství bílkovin (~ 110 g) má vliv na energetický metabolismus, který přetrvává více jak 180 min. Podání maltodextrinu (~ 120 g) energetický výdej významně zvyšuje po dobu 150 min. Termický vliv u bílkovin a maltodextrinu kalkulovaný jako podíl na přijaté energii dosáhl ~ 14 %, resp. 8 %.
Anotace anglicky
The article focuses on a part of the total daily energy expenditure – thermic effect of food. The objective was to identify differences between postprandial energy expenditure after administering of isoenergetic testing meals with variable macronutrient content in selected experimental group. With the use of experiment the changes in energy expenditure above resting levels during 180 min after ingesting either high protein (85 en%) or maltodextrin (100 en%) meal-replacement shakes were identified. The experimental group were healthy men (n=20, 25,4 plus/minus 3,1 y). We found that, the amount of ~ 110 g of protein ingested within 10 min caused immediate and persisting thermic effect being significantly elevated for more than 3h. It is in contrast to the maltodextrin outcome. Ingestion of ~ 120 g caused a significant thermic effect lasting ~ 150 min. Diet induced thermogenesis calculated as the percentage of the protein and maltodextrin ingested reached ~ 14 % and 8 % respectively.
Návaznosti
CZ.1.07/2.4.00/17.0039, interní kód MUNázev: Vytvoření sítě odborných institucí participujících na boji proti výskytu metabolického syndromu
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Vytvoření sítě odborných institucí participujících na boji proti výskytu metabolického syndromu, 2.4 Partnerství a sítě
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 07:14