NOVOTNÁ, Miroslava. Dramatická výchova ve výuce francouzského jazyka. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2013, 196 s. ISBN 978-80-210-6370-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Dramatická výchova ve výuce francouzského jazyka
Název anglicky Dramatical education techniques in the French language lessons
Autoři NOVOTNÁ, Miroslava (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, 196 s. 2013.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14410/13:00070063
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-6370-9
Klíčová slova česky dramatická výchova; francouzština; ateliér; představení; učitel; cvičení
Klíčová slova anglicky Dramatical education; French language; atelier; performance; teacher; exercise
Štítky Munipress
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: PhDr. Miroslava Novotná, Ph.D., učo 38161. Změněno: 31. 3. 2014 11:42.
Anotace
Publikace o dramatické výchově ve výuce francouzského jazyka vychází z dvacetiletých zkušeností autorky v této oblasti. Monografie vychází z několikerého výzkumu: první z nich zkoumal divadelní a teoretickou literaturu přeloženou z francouzštiny do češtiny. Vzhledem k tomu, že většina knih vydaných v České republice a zaměřených na dramatickou výchovu ve spojení s cizím jazykem je inspirována anglickou literaturou, naše publikace vyplňuje citelnou mezeru. Druhá část výzkumu vychází z rešerší uskutečněných v průběhu tří let v klášterní knihovně v Rajhradě. Tento průzkum vychází ze všech francouzských knih, které se v benediktinské knihovně nacházejí a na jeho základě bylo použito několika teoretických spisů i konkrétních divadelních her. Jde především o soubor her Jeana-Francoise Regnarda. Další průzkumná linie se zaměřila na teoretické knihy francouzských autorů, kteří píší o práci s maskou na divadelní scéně. Autorka Dramatické výchovy ve výuce francouzského jazyka se zúčastnila několika divadelních ateliérů ve francouzském jazyce doma i ve Francii, prostudovala desítky knih zaměřené na tuto problematiku a zejména sama realizovala se studenty ve francouzštině více než dvě desítky divadelních představení. Monografie je postavena jak na teoretických, tak i na konkrétních zkušenostech; není definitivním receptem na to, jak realizovat francouzské divadelní představení, ale nabízí k němu několik cest, po kterých se učitel může podle vlastního uvážení vydat, nebo inspirovat. Důležitou součástí publikace je soubor her, z nichž každá je zaměřena na rozvíjení určité dovednosti a je výsledkem zkoumání mnoha francouzských pramenů právě v této oblasti.
Anotace anglicky
The publication about the theatre education in the teaching of French language is based on the twenty-years experience of the author in this field. The monography bases on various types of research: the first one dealt with the theatre and theoretical literature, traduced from French to Czech. According to the fact that the majority of the books (related to the dramatical education in foreign language) published in Czech republic is inspired by English literature, our work fills a notable gap. The second part of the research is based on the search and discussion of the sources, realized during three years in the monastic library in Rajhrad. This research concerns all French-written books which are possible to find in the Benedictine library. Consequently, we used various theoretical files and concrete theatre plays, mainly the collection of the plays by Jean-Francois Regnard. Another research line tracked the theoretical works of French authors who were writing about the masks on theatre scene. The author of the Dramatical Education in the French Language participated on French theatre studios in Czech republic and also abroad, studied dozens od books on these issues and, primarily, directed her students in more than 20 French theatre plays. The monography is built on determined theoretical but also on a lot of concrete experiences; nevertheless, it does not present a determined guide how to realize French theatre play, but it offers many ways which the teacher can choose deliberately or let him inspired. Very important part of the publication is the collection of plays: each of them concentrates on the development of specific ability and every play it is the result of the study and exploration of many French sources in this field.
Návaznosti
MSM0021622443, záměrNázev: Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 16:06