KOUDELKA, Zdeněk. Transcendentalní pramen práva. Trestní právo : odborný časopis pro trestní právo a obory související. Praha: Wolters Kluwer ČR a.s., 2013, roč. 18, 11-12, s. 10-21. ISSN 1211-2860.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Transcendentalní pramen práva
Název anglicky Transcendental Source of Law
Autoři KOUDELKA, Zdeněk (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Trestní právo : odborný časopis pro trestní právo a obory související, Praha, Wolters Kluwer ČR a.s. 2013, 1211-2860.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Obsah čísla časopisu.
Kód RIV RIV/00216224:14220/13:00070347
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky Pramen práva
Klíčová slova anglicky Source of law
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D., učo 756. Změněno: 22. 11. 2016 22:46.
Anotace
Text se zabývá teorii materiálního ohniska ústavy jako nadústavní a nezměnitelné kvality v ústavním právu. Tuto teorii odmítá z hlediska náboženského i demokratického. Nadústavní základ může mít právo a tedy ústava jen v Bohu jako transcendentální kvalitě. Pokud však sekulární demokracie tento základ odmítne, nelze jej nahrazovat nějakým materiálním jádrem. Taková ústava nemá jiný základ než v požadovaném větším konsenzu lidu, jakožto suverénu v demokracii, než přijetí obyčejného zákona, ať již je ústava schvalována lidem přímo nebo skrze volený parlament. Její změna je v rukou lidu a je podmíněna jen zachováním stanovené procedury změny a příslušné kvalifikované většiny.
Anotace anglicky
The text focuses on the theory of the material gist of constitution as an above-constitutional and unchangeable quality in the constitutional law. The author rejects such a theory from both the religious and the democratic point of view. Law and constitution can have an above-constitutional base only in God as a transcendental quality. If the secularized democracy rejects such a base, it cannot be replaced with a material gist. Such a constitution does not have any other base than the required major consent of the people as a sovereign in democracy than enactment of a common statute however the constitution is enacted directly by the people or via the parliament. Change of the constitution is in the hands of the people and is determinated only by retaining the required procedure of the change and the concerned qualified majority.
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 15:43