MULÍČEK, Ondřej, Robert OSMAN a Daniel SEIDENGLANZ. Imaginace a reprezentace prostoru v každodenní zkušenosti. Sociologický časopis / Czech Sociological Review. AV ČR, Sociologický ústav, 2013, roč. 49, č. 5, s. 781-810. ISSN 0038-0288.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Imaginace a reprezentace prostoru v každodenní zkušenosti
Název česky Imaginace a reprezentace prostoru v každodenní zkušenosti
Název anglicky The Imagination and Representation of Space in Everyday Experience
Autoři MULÍČEK, Ondřej (203 Česká republika, garant, domácí), Robert OSMAN (203 Česká republika) a Daniel SEIDENGLANZ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Sociologický časopis / Czech Sociological Review, AV ČR, Sociologický ústav, 2013, 0038-0288.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50700 5.7 Social and economic geography
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 0.563
Kód RIV RIV/00216224:14310/13:00070416
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000328298100006
Klíčová slova česky prostor; každodennost; reprezentace prostoru; mapa; trasa; měřítko; kontinuta/diskontinuita prostoru; vozíčkáři
Klíčová slova anglicky space; everydayness; space representation; map; route; scale; space continuity/discontinuity; wheelchair users
Štítky AKR
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Daniel Seidenglanz, Ph.D., učo 11114. Změněno: 9. 3. 2018 12:20.
Anotace
Příspěvek se z hlediska sociální geografie zabývá formami imaginace a reprezentace prostoru v každodenním životě. Prostor je zde pod inspiračním vlivem kulturálních přístupů představen jako mnohovrstevnatá entita vnímaná, konstruovaná a reprodukovaná skrze každodenní praktiky. V příspěvku je zdůrazněna situovanost a kontextuální podmíněnost lidského vnímání, konstruování a reprezentování prostorových kategorií a vztahů. K tomu je využita diskuse tří jeho dimenzí. Dimenze reprezentace prostoru (i) v podobě mapy je podrobena kritickému zhodnocení, na jehož základě je jako jedna z řady možných alternativních reprezentací představen koncept trasy založený na topologické reprezentaci prostoru. Dimenze měřítka (ii) diskutující jeho roli v reprezentaci každodenní prostorovosti poukazuje na skutečnost, že každodenní rutina se odehrává v různých sociálně, ekonomicky a kulturně kontextualizovaných měřítkových úrovních. Dimenze kontinuity prostoru (iii) doplňuje úvahy o způsobech reprezentace prostoru, vedle prostoru jako všesměrně kontinuálního média zavádí pojetí prostoru fragmentovaného do souboru oddělených významuplných entit integrovaných mobilitními technologiemi do podoby časoprostorové sítě. Teoretické úvahy doplňuje empirická část, v níž jsou na základě prostorové zkušenosti pěti uživatelů elektrických invalidních vozíků popsány příklady technologicky a kulturně podmíněných imaginací prostoru.
Anotace anglicky
This article examines the imagination and representation of space in everyday life from the perspective of social geography. Drawing on cultural theory, the article presents space as a multifaceted entity that is perceived, constructed, and reproduced through everyday praxis. It stresses on the situatedness and contextuality of the perception, construction, and representation of spatial categories and relations. To this end, three dimensions of space are discussed: (i) the representation of space in map form, one possible version of which is the concept of the route, founded on a topological representation of space; (ii) the scalar dimension of space, which involves the scaled representation of everyday space and the various socially, economically, and culturally determined scalar levels on which everyday experience occurs; (iii) the dimension of spatial continuity, which the authors discuss in conjunction with reflections on the ways in which space is represented, and next to the notion of space as an omnidirectional continuous medium they introduce a concept in which space is understood as a series of separate, meaningful entities integrated through mobile technologies to form a time-space network. This theoretical discussion is accompanied by an empirical section that draws on the spatial experiences of five users of power wheelchairs to describe examples of technologically and culturally conditioned imaginations of space.
Návaznosti
MUNI/A/0902/2012, interní kód MUNázev: Globální environmentální změny v krajinné sféře Země a jejich dopady (Akronym: GlobE)
Investor: Masarykova univerzita, Globální environmentální změny v krajinné sféře Země a jejich dopady, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 06:13