KRPEC, Oldřich a Vladan HODULÁK. Ekonomické argumenty v české zemědělské obchodní politice. Mezinárodní vztahy. Praha: Ústav mezinárodních vztahů, 2013, roč. 48, č. 4, s. 26-45. ISSN 0323-1844.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ekonomické argumenty v české zemědělské obchodní politice
Název anglicky Economic Arguments in the Czech Discourse about Agricultural Trade Policy
Autoři KRPEC, Oldřich (203 Česká republika, garant, domácí) a Vladan HODULÁK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Mezinárodní vztahy, Praha, Ústav mezinárodních vztahů, 2013, 0323-1844.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50601 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/13:00070482
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky history of economic thought; mercantilism; classical economics; international economics;
Změnil Změnila: Ing. Alena Raisová, učo 36962. Změněno: 25. 4. 2014 11:30.
Anotace
Cílem textu je přispět do diskuse o zahraniční obchodní politice v oblasti obchodu se zemědělskými produkty. Český diskurz v této problematice vztahujeme k obecnější teoretické diskusi. V části textu, která se zabývá obsahovou analýzou diskurzu o české zemědělské obchodní politice, se snažíme demonstrovat, že jasně převládá merkantilistická a nacionalistická argumentace. Máme za to, že v případě České republiky jako malé, moderní, průmyslové a otevřené ekonomiky, pevně integrované do společného obchodu Evropské unie, jde z hlediska teoretické diskuse o obchodní politice o pozoruhodnou skutečnost.
Anotace anglicky
The aim of this article is to contribute to the discussion of the political economy of trade policy. We also focus on the issue of foreign agricultural trade policy in the contemporary Czech Republic. We assume that in the Czech discourse the position of economic nationalism and mercantilism is clearly dominant. We would like to demonstrate this through a content analysis of several major Czech journals. We also believe that the arguments of those who request further regulation of agricultural trade are not much different from those articulated in the discussion between the free trade stance and the mercantilist stance. Even though the prevailing arguments of classical economists are still not entirely accepted in the Czech Republic (certainly not in its economic policy), the strong mercantilist position in favor of the primary sector in the country, which has a strong comparative advantage in industrial production, is nevertheless an interesting object of research interest.
Návaznosti
EE2.3.30.0009, projekt VaVNázev: Zaměstnáním čerstvých absolventů doktorského studia k vědecké excelenci
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 21:54