POLÁŠEK, Marek, Petr PAŘIL, Vít SYROVÁTKA, Světlana ZAHRÁDKOVÁ a Denisa NĚMEJCOVÁ. Projekt BIOSUCHO aneb lze využít vodní bezobratlé při detekci vysychavých toků?. Online. In 4. konference České společnosti pro ekologii, 18. – 20. října 2013, Brno, p. 51, (67 pp.). 2013, [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Projekt BIOSUCHO aneb lze využít vodní bezobratlé při detekci vysychavých toků?
Název anglicky BIODROUGHT project, are the aquatic macro invertebrates usable for bioindication of intermittent streams?
Autoři POLÁŠEK, Marek (203 Česká republika, garant, domácí), Petr PAŘIL (203 Česká republika, domácí), Vít SYROVÁTKA (203 Česká republika), Světlana ZAHRÁDKOVÁ (203 Česká republika) a Denisa NĚMEJCOVÁ (203 Česká republika)
Vydání 4. konference České společnosti pro ekologii, 18. – 20. října 2013, Brno, p. 51, (67 pp.). 2013.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/13:00070612
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky sucho; vodní bezobratlí; bioindikace; vysychavé toky
Klíčová slova anglicky drought; aquatic macroinvertebrates; bioindication; intermittent streams
Změnil Změnil: doc. RNDr. Petr Pařil, Ph.D., učo 70751. Změněno: 14. 1. 2014 17:04.
Anotace
Klimatické změny v posledních desetiletích významně ovlivňují hydrologický režim drobných vodních toků, přičemž nedostatek letních srážek následné způsobuje jejich vysychání. Právě probíhající projekt TA ČR nazvaný Vysychání toků v období klimatické změny (č. TA02020395, BIOSUCHO) si proto klade za cíl nalézt vhodné metody retrospektivní indikace vyschnutí toku a vytvoření map oblastí nejvíce ohrožených vysycháním. Na základě předpokladu, že sucho výrazně ovlivňuje společenstva vodních bezobratlých, se pokoušíme indikovat vysychání toků třemi základními metodami. První je založena na indikátorových druzích vybraných na základě publikovaných i nově získaných dat. Druhý přístup využívá jako ukazatel zastoupení vybraných vlastnosti druhů (tzv. species traits). Třetím přístupem k indikaci je nalezení rozdílů mezi složeními společenstev vysychavých a nevysychavých lokalit na základě vybraných metrik/indexů. Předběžné výsledky potvrzují poměrně výrazný účinek vyschnutí, který působí na společenstvo jako filtr: lokality s doloženým vyschnutím vykazují nižší druhovou bohatost i abundanci, některé skupiny vodních bezobratlých vázaných na vyšší obsah kyslíku či rychlost proudu téměř chybí. Druhy s vhodnými traits (např. přítomnost rezistentního vývojového stádia, schopnost přežít v hyporealu, vysoká rekolonizační rychlost) jsou na vysychavých tocích početnější. Pro nastavení přesných kritérií k rozlišení "vysychavých" a "nevysychavých" společenstev je však zapotřebí dalších analýz.
Anotace anglicky
Poster is focused on usability of aquatic macro invertebrates for bioindication of intermittent streams using species traits, assemblages composition and indices.
Návaznosti
MSM0021622416, záměrNázev: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Diverzita biotických společenstev: kauzální analýza variability v prostoru a čase
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 12:09