BENÁK, Jaroslav. Dopad účinnosti NOZ na občanská sdružení. Časopis pro právní vědu a praxi. Brno: Masarykova univerzita, 2013, roč. 21, č. 3, s. 337-341. ISSN 1210-9126.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Dopad účinnosti NOZ na občanská sdružení
Název anglicky Impact of the new Czech Civil code on civic associations
Autoři BENÁK, Jaroslav (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Časopis pro právní vědu a praxi, Brno, Masarykova univerzita, 2013, 1210-9126.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14220/13:00070770
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky občanská sdružení; nový občanský zákoník; status veřejné prospěšnosti
Klíčová slova anglicky civic association; new Czech civil code; public benefit stauts
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 2. 4. 2014 15:07.
Anotace
Článek analyzuje česká občanská sdružení a přichází s jejich rozdělením na staré organizace, pomocníky státu a advokační sdružení. Následně se autor zabývá, jak na kterou skupinu organizací dopadnou změny související s rekodifikací soukromého práva. Některým organizacím (zejména pomocníkům státu) může vyhovovat přeměna na ústav nebo sociální družstvo. Autor dochází k závěru, že hlavní změny, které jsou zdrojem obav, nevycházejí přímo z nové právní úpravy spolkového práva v NOZ, ale s nejasnostmi souvisejícími s daňovými předpisy (kdy poměrně dlouho nebylo jasné, zda vznikne zákon o statusu veřejné prospěšnosti) a s fundraisingem (ať už z veřejných rozpočtů či od individuálních dárců).
Anotace anglicky
The article analyzes the Czech Civic associations and comes up with their typology. There are „the old organizations“, „state helpers“ and „advocacy associations“. Subsequently, the author discusses how each group of organizations may be affected by the recodification of the Czech civil law. Some organizations (particularly the state helpers) may benefit from the possibility to change their legal form to new ones („ústav“ or „sociální družstvo“). The author concludes that the main changes that are seen by NGOs as problematic, do not emanate directly from the new legislation in New Czech Civil code, but with uncertainties related to tax regulations (especially with the public benefit status) and fundraising (either from public funds or from individual or corporate donors).
Návaznosti
MUNI/A/0869/2012, interní kód MUNázev: Právní aspekty fundraisingu NNO (Akronym: PRAFNNO)
Investor: Masarykova univerzita, Právní aspekty fundraisingu NNO, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 16:32