JOCHYMEK, Jiří, Šimon ONDRUŠ a Ladislav PLÁNKA. Artroskopie kolenního kloubu v dětském a adolescentním věku a její nejčastější indikace - přehled. Úrazová chirurgie. Ostrava: Česká společnost pro úrazovou chirurgii, 2012, roč. 20, č. 3, s. 95-99. ISSN 1211-7080.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Artroskopie kolenního kloubu v dětském a adolescentním věku a její nejčastější indikace - přehled
Název anglicky Knee arthroscopy in children and adolescents, the most frequent indications - overview
Autoři JOCHYMEK, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí), Šimon ONDRUŠ (203 Česká republika, domácí) a Ladislav PLÁNKA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Úrazová chirurgie, Ostrava, Česká společnost pro úrazovou chirurgii, 2012, 1211-7080.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30211 Orthopaedics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/12:00070919
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky Artroskopie kolenního kloubu; dítě; adolescent
Klíčová slova anglicky Knee arthroscopy; child; adolescent
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 10. 1. 2014 15:34.
Anotace
Artroskopie dnes hraje zásadní roli v diagnostice a především v léčbě řady kloubních potíží, a to především v oblasti kolenního kloubu. Zpočátku čistě diagnostické výkony jsou stále častěji nahrazovány výkony operačními. Rozvoj zkušeností s touto technikou a technický rozvoj dns umožňují, že metoda dříve určena výhradně pro pacienty dospělé je dnes stále více a s větším úspěchem využívána i v pediatrické ortopedii, a to i u kloubů malých. Náš přehledový článek, vycházející z vlastních zkušeností získaných při artroskopiích kolenního kloubu u dětí a adolescentů, pžehledně popisuje specifika těchto výkonů v dětském a adolescentním věku a podává přehled nejčastějších indikací těchto výkonů. Kromě některých specifik v indikaci artroskopických výkonů daných věkem je nutné brát ohled na dva základní rozdíly, se kterými se setkáváme při artroskopii v tomto věku, a to menší kloubní poměry a přítomnost růstových fýz. Nejčastěji artroskopovaným kloubem v dětském a adolescentním věku je stejně jako u pacientů dospělých kloub kolenní.
Anotace anglicky
Arthroscopy plays a significant role in nowadays diagnostics, particularly in treatment of numerous joint disorders, esp. in the field of knee joint. Originally pure diagnostics is more and more often replaced by surgery. The development of experience with this technique and the current technical development itself enables that the method originally used exclusively for adult patients, nowadays is more and more successfully used in paediatric orthopaedics as well, even in anatomically small joints. The overview article based on our own knee arthroscopy experience in children and adolescents, distinctly describes special characterictics of such techniques in children and adolescents, and gives an overview of the most frequent indications. Apart from some specifities in arthroscopy indication, given by particular age, it is necessary to be aware of two basic differences we come across in arthroscopy of his age: lesser joint parameters and presence of growing up physis the most frequent joint arthroscopy in children and adolescents, as wel as in adult patients, is knee arthroscopy.
VytisknoutZobrazeno: 30. 6. 2024 16:34