SMRČKA, Martin, Vilém JURÁŇ, Ondřej NAVRÁTIL, Jaroslav SEDMÍK a Andrea ŠPRLÁKOVÁ-PUKOVÁ. Arteriovenózní malformace conus medullaris - kazuistika. Česká a Slovenská neurologie a neurochirurgie. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2013, roč. 76, č. 4, s. 508-511. ISSN 1210-7859.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Arteriovenózní malformace conus medullaris - kazuistika
Název česky Arteriovenózní malformace conus medullaris - kazuistika
Název anglicky Conus Medullaris Arteriovenous Malformation - a Case Report
Autoři SMRČKA, Martin (203 Česká republika, garant, domácí), Vilém JURÁŇ (203 Česká republika, domácí), Ondřej NAVRÁTIL (203 Česká republika), Jaroslav SEDMÍK (203 Česká republika, domácí) a Andrea ŠPRLÁKOVÁ-PUKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Česká a Slovenská neurologie a neurochirurgie, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2013, 1210-7859.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.159
Kód RIV RIV/00216224:14110/13:00070991
Organizační jednotka Lékařská fakulta
UT WoS 000322692800016
Klíčová slova česky arteriovenózní malformace; conus medullaris; mikrochirurgie; endovaskulární léčba
Klíčová slova anglicky arteriovenous malformation; conus medullaris; microsurgery; endovascular treatment
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 15. 4. 2014 15:52.
Anotace
Arteriovenózní malformace (AVM) conus medullaris jsou velmi vzácné léze. V literatuře jsou popsány jen ojedinělé kazuistiky. První soubor 16 pacientů popsal v dubnu 2012 Spetzler. Jedná se o komplexní vysokoprůtokové léze v elokventní lokalizaci. Nejčastějšími příznaky jsou parézy dolních končetin, sfinkterové potíže a bolest. U třetiny případů se léze projeví krvácením. Autoři popisují případ 30leté pacientky s půlroční anamnézou progredujících obtíží. Její AVM conus medullaris byla odstraněna mikrochirurgicky s dobrým výsledkem. Jedná se o první případ úspěšně řešené AVM conus medullaris publikovaný v ČR. Z rozboru literatury i z vlastní zkušenosti vyplývá, že léčebný postup je individuální. Nejčastěji použitou léčebnou modalitou je kombinace endovaskulární obliterace s následnou excizní AVM nebo pouze otevřená operace. Dobré léčebné výsledky jsou možné u velké části pacientů.
Anotace anglicky
Conus medullaris AVM is a very rare lesion. Only a few case reports have been described in the literature. The first cohort of 16 patients was described by Spetzler in April 2012. These AVMs are very complex, high-flow lesions in eloquent area. The most frequent symptoms are paraparesis, sphincter disorders and pain. The lesion presents with bleeding in one third of patients. The authors describe a case of 30-years old female with a half year history of slowly progressing symptoms. Her conus medullaris AVM was excised by microsurgery with a good result. This is the first case of a successfully treated conus medullaris AVM published in the Czech Republic. A literature review and our own experience suggest that the choice of treatment has to be individual. A combination of endovascular obliteration followed by microsurgical excision or microsurgical excision only is the most commonly used treatment modality. Good treatment results are possible in a large proportion of patients.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 04:30