BANOCH, Tomas, Martin SVOBODA, Jan KUTA, Alena SALAKOVA a Zdeněk FAJT. The effect of iodine from iodine-enriched alga Chlorella spp. on the pork iodine content and meat quality in finisher pigs. Acta veterinaria (Brno). Brno: VFU Brno, ČR, 2012, roč. 81, č. 4, s. 339-346. ISSN 0001-7213. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.2754/avb201281040339.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název The effect of iodine from iodine-enriched alga Chlorella spp. on the pork iodine content and meat quality in finisher pigs
Autoři BANOCH, Tomas (203 Česká republika, garant), Martin SVOBODA (203 Česká republika), Jan KUTA (203 Česká republika, domácí), Alena SALAKOVA (203 Česká republika) a Zdeněk FAJT (203 Česká republika).
Vydání Acta veterinaria (Brno), Brno, VFU Brno, ČR, 2012, 0001-7213.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 40301 Veterinary science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.393
Kód RIV RIV/00216224:14310/12:00071048
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.2754/avb201281040339
UT WoS 000316430300003
Klíčová slova anglicky Pigs; potassium iodide; iodine enriched alga; serum; thyroid gland; muscle; iodine concentration
Štítky AKR, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Andrea Mikešková, učo 137293. Změněno: 11. 4. 2014 09:23.
Anotace
The aim of the study was to evaluate the effects of iodine from iodine-enriched alga Chlorella spp. on the iodine content in pork and on meat quality traits in finisher pigs. Experimental feed mixtures were fed for a period of 3 months before slaughter. In group A (n = 12), the experimental feed mixture was supplemented with 2 mg I/kg in the form of iodine from iodine-enriched freshwater alga Chlorella spp. The experimental feed mixture for pigs in group B (n = 12) was supplemented with 2 mg I/kg in the form of KI. Group C (n = 12) was the control group without supplementation. Compared to KI, the use of the algal iodine resulted in significantly higher (P < 0.05) iodine concentrations in the thyroid, serum and muscle tissue. No differences between the two groups were found in the meat quality traits. It is concluded that iodine from iodine-enriched Chlorella spp. is retained in muscle tissue in a higher extent than inorganic KI. Nevertheless, iodine concentrations in the meat are still low to be considered as a relevant iodine source for human nutrition.
Návaznosti
ED0001/01/01, projekt VaVNázev: CETOCOEN
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 07:27