MELOUNOVÁ, Markéta. Magie, věštectví a velezrada v římském právu do začátku 5. století po Kr. In Podzimní škola římského práva, Brno, 18.-19.11. 2013. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Magie, věštectví a velezrada v římském právu do začátku 5. století po Kr.
Název anglicky Sorcery, Fortune-Telling, and High Treason in the Roman Law until the Beginning of the 5th Century
Autoři MELOUNOVÁ, Markéta (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Podzimní škola římského práva, Brno, 18.-19.11. 2013, 2013.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/13:00071159
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky magie; věštectví; velezrada; Codex Theodosianus; Corpus Iuris Civilis
Klíčová slova anglicky sorcery; fortune-telling; high treason; Code of Theodosius; Corpus Iuris Civilis
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 9. 4. 2014 10:30.
Anotace
Příspěvek se zabývá vývojem legislativy týkající se zločinů spojených s magií a věštectvím v římském právu od počátků po začátek 5. století po Kr. Práce si všímá na jedné straně kontinuity v trestání škodlivé magie po celé sledované období a na straně druhé vzrůstající tendence omezovat činnost související s věštěním, která se od zrodu principátu sbližuje s politickým zločinem urážky majestátu. Analýza zákonných opatření z doby principátu i dominátu ukazuje, že trestání věštectví souvisí až do císaře Theodosia I. více s politickou než náboženskou sférou.
Anotace anglicky
The paper deals with the legislation on crimes related to magic and divination in the Roman law from the beginnings until the 5th c. A.D. On the one hand, we can observe that there is a continuity in punishing the nocent magic throughout the period under examination, while, on the other hand, an increasing tendency towards restricting activities connected to fortune-telling, which, beginning with the birth of the Principate, converge with the political crime of lese-majeste, can be noticed. An analysis of legal measures originating in the Principate and the Dominate demonstrates that until Theodosius I. persecution of divination is more linked to politics than religion.
Návaznosti
MUNI/A/0805/2012, interní kód MUNázev: Interdisciplinární výzkum starých indoevropských jazyků, jejich literatur a příslušných kultur (Akronym: IVSIJ)
Investor: Masarykova univerzita, Interdisciplinární výzkum starých indoevropských jazyků, jejich literatur a příslušných kultur, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 11:56