KOVAŘÍK, Martin, Martin ČUTA a Jaroslav SVOBODA. Antropometrický výzkum dospělé populace a jeho aplikace v oblasti interiéru a architektury. Bratislava: Fakulta architektúry STU v Bratislave, 2013, s. 76-79. ISBN 978-80-227-4042-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Antropometrický výzkum dospělé populace a jeho aplikace v oblasti interiéru a architektury
Název anglicky Anthropometric research of the adult population and its applications in interiors and architecture
Autoři KOVAŘÍK, Martin, Martin ČUTA a Jaroslav SVOBODA.
Vydání Bratislava, od s. 76-79, 4 s. 2013.
Nakladatel Fakulta architektúry STU v Bratislave
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-227-4042-5
Klíčová slova česky architektura, antropometrie, interiér
Klíčová slova anglicky architecture, anthropometry, interior
Změnil Změnil: Mgr. Martin Čuta, Ph.D., učo 39803. Změněno: 20. 1. 2014 06:44.
Anotace
Tato práce se zaměřuje na výzkum v oblasti antropometrických měření dospělé populace, její historie, základní pojmy a výzkum, provedený na základě řešeného projektu NIS na Mendelově univerzitě v Brně. Výsledky výzkumu a její aplikace v oblasti interiérů a nábytku by měly být použity k revizi architektonických vzorů a norem, které se zabývají vztahy na ose člověk - Interiér - nábytek. Popisuje vztahy jednotlivých parametrů, výšku a hmotnost člověka, jejich vývoj v závislosti na věku a pohlaví, porovnává výšku růstu křivky v české populaci a v Evropě. Výsledky práce by měly sloužit jako základ pro revizi stávajících typologických zásad a norem s ohledem na nové výsledky.
Anotace anglicky
This thesis focuses on research in the field of anthropometric measurements of the adult population, its history, basic concepts and research itself, conducted under the author’s leadership of the NIS project at the Mendel University in Brno. The research results and its application in the field of interiors and furniture should be used to revise the architectural patterns and standards dealing with the relations on the axis between man – interior – furniture. It describes the relations of individual parameters, a person's height and weight, their development depending on age and sex, compares the height curve growth in Czech population and in Europe. The results of the work should serve as a basis for revising the existing typological principles and standards with regard to new results.
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 13:45