VOSTROVSKÁ, Ivana, Jitka STŘÍŠKOVÁ a Michal HLAVICA. Metodika mikroprostorové evidence polohy nálezů v sídlištních objektech. Studia archaeologica Brunensia. Brno: Masarykova univerzita, 2013, roč. 18, č. 1, s. 137-158. ISSN 1805-918X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Metodika mikroprostorové evidence polohy nálezů v sídlištních objektech
Název anglicky Methodology of micro-spatial recording of the position of finds in settlement features
Autoři VOSTROVSKÁ, Ivana (203 Česká republika, garant, domácí), Jitka STŘÍŠKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Michal HLAVICA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Studia archaeologica Brunensia, Brno, Masarykova univerzita, 2013, 1805-918X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/13:00066788
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky sídlištní archeologie; formační procesy; mikroGIS; neolit
Klíčová slova anglicky settlement archaeology; formation processes; microGIS; Neolithic
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Ivana Vostrovská, Ph.D., učo 147160. Změněno: 28. 3. 2014 18:50.
Anotace
Cílem příspěvku je prezentovat možný přístup k řešení problematiky vzniku výplní archeologických objektů. Za tímto účelem probíhal na lokalitě Těšetice-Kyjovice "Sutny" v letech 2008–2010 metodický experiment. Jedná se o polykulturní lokalitu se stopami osídlení od neolitu po dobu halštatskou, a tedy vhodnou pro praktické řešení některých otázek sídlištní archeologie. Při exkavaci výplně obj. 738 lengyelské kultury s příměsí materiálu kultury s lineární keramikou byly použity tři metody exkavace: s prostorovou evidencí artefaktů v kvadrantech 1 x 1 m, s prostorovou evidencí zanesenou do plánů 1:10 a s prostorovou evidencí v absolutních souřadnicích pomocí totální stanice. V příspěvku se zaměříme hlavně na problematiku metodiky exkavace a mikroprostorové evidence archeologického materiálu. Rozbory této terénní situace a srovnání použitých metod exkavace jsou vhodné k identifikaci formačních procesů, zejména vzniku a původu intruzí v sídlištních objektech.
Anotace anglicky
The aim of the paper is to present a possible solution to the issue of the origin of fillings of settlement features. In 2008–2010, a methodological experiment was carried out in the Těšetice-Kyjovice "Sutny" site. It is a multicultural site with traces of settlement from the Neolithic up to the Hallstatt period and is suitable for addressing some issues of the settlement archaeology. During the excavation of filling of feature 738 of the Lengyel Culture, with admixture of material from the Linear Pottery Culture, three excavation methods were used: spatial recording of artefacts in quadrants 1 x 1 m; spatial recording on 1:10 plans; and spatial recording in absolute coordinates using a total station. In the article we will focus mainly on the issue of excavation methodology and micro-spatial recording of archaeological material. Analyses of this terrain situation and comparison of the applied excavation methods are suitable for identifying formation processes, in particular the origin and nature of intrusions in settlement features.
Návaznosti
GD404/09/H020, projekt VaVNázev: Moravskoslezská škola archeologických doktorských studií II
Investor: Grantová agentura ČR, Moravskoslezská škola archeologických doktorských studií II
MUNI/A/0929/2009, interní kód MUNázev: Archeologická terénní prospekce, exkavace, dokumentace a muzejní prezentace I (Akronym: Archeologie-muzeologie)
Investor: Masarykova univerzita, Archeologická terénní prospekce, exkavace, dokumentace a muzejní prezentace I, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 18. 9. 2024 22:43