EHLER, E., Josef BEDNAŘÍK, C. HÖSCHL, P. WINKLER, M. SUCHÝ a M. PÁTÁ. Náklady na poruchy mozku v České republice. Ceska a slovenska neurologie a neurochirurgie. PRAGUE: Czech Medical Association J.E. Purkyne, 2013, roč. 76, č. 3, s. 282-291. ISSN 1210-7859.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Náklady na poruchy mozku v České republice
Název anglicky Cost of Disorders of the Brain in the Czech Republic
Autoři EHLER, E. (203 Česká republika), Josef BEDNAŘÍK (203 Česká republika, garant, domácí), C. HÖSCHL (203 Česká republika), P. WINKLER (203 Česká republika), M. SUCHÝ (203 Česká republika) a M. PÁTÁ (203 Česká republika).
Vydání Ceska a slovenska neurologie a neurochirurgie, PRAGUE, Czech Medical Association J.E. Purkyne, 2013, 1210-7859.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.159
Kód RIV RIV/00216224:14110/13:00071325
Organizační jednotka Lékařská fakulta
UT WoS 000320015300002
Klíčová slova česky poruchy mozku; náklady na onemocnění; zdravotní péče; sociální služby
Klíčová slova anglicky brain disorders; cost of illness; health care; social service
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 24. 1. 2014 13:34.
Anotace
Tato publikace si klade za cíl reprodukovat výsledky rozskáhlé studie Náklady na poruchy mozku v Evropě, kterou realizovala v v roce 2011 a 2012 publikovala Evropská rada mozku. Studie se zaměřila na odhady prevalůence širokého spektra onemocnění mozku a na odhady nákladů s nimi spojenými v různých oblastech. V jejím rámci byla také zpracována detailní databáze s údaji pro jednotlivé zúčastněné státy EU. V e svém textu se věnujeme výsledkům týkajícím se ČR. Pro zjištění prevalence nemocí v jednotlivých zemích byly použity metodiky rešerší v bibliografii a v medicínských databázích a tyto pak interpolovány na ostatní evropské země. Podobně se postupovalo při odhadu nákladů, kdy informace o průměrných nákladech na konkrétní klinické problémy byly zjišťovány z dostupných zdrajů z některých zemí a rovněž interpolovány na ostatní evropské země.
Anotace anglicky
Our paper aims to replicate the results of a large "Cost of Disorders of the Brain in Europe" study conducted and published in 2011 and 2012 by The European Brain Council. The study estimated the prevalence of a broad spectrum of brain diseases and associated costs in various areas - in health care, social services and production losses. A comprehensive database with data for each of the participating European Union countries was developed and included in the analysis. This paper presents the results concerning the Czech Republic. The prevalence of diseases in each country was estimated from the data obtained by searching bibliography and large medical databases (Medline and Web of Science) and the results were then extrapolated to all countries of the European Union. Similar approach was used to estimate the mean costs; the data on the average costs of specific clinical situations in individual countries were subsequently extrapolated to other European Union countries. The study enabled estimation of all costs associated with brain disorders for the entire Europe, individual countries, individual disorders and their sequelae. The results of this study demonstrate that these disorders occur very frequently and affect more than half of the population, that the costs associated with brain disorders are enormous and represent substantial proportion of the Gross Domestic Product (approximately 5%) in Europe and in individual countries and that, so far, these diseases have been overlooked by political and economic authorities of the European Union and individual countries.
VytisknoutZobrazeno: 16. 7. 2024 02:04