ŽÁKOVÁ, Anna. Poznámky k užívání slovesného modu v nepřímých otázkách archaické latiny na základě excerpce z komedie Aulularia a Adelphoe. Porovnání výsledků u Plauta a Terentia. In Workshop studentů doktorských studií na ÚKS (Týden vědy MU 2013). 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Poznámky k užívání slovesného modu v nepřímých otázkách archaické latiny na základě excerpce z komedie Aulularia a Adelphoe. Porovnání výsledků u Plauta a Terentia.
Název anglicky Notes on the Use of Verbal Mood in the Indirect Questions in Old Latin on the basis of the Excerpts from Aulularia and Adelphoe. Comparison of Results for Plautus and Terence.
Autoři ŽÁKOVÁ, Anna (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Workshop studentů doktorských studií na ÚKS (Týden vědy MU 2013), 2013.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/13:00071414
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky Old Latin; Indirect Questions; Verbal Mood; Plautus; Terence; Aulularia; Adelphoe
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 9. 4. 2014 10:46.
Anotace
Příspěvek o užití slovesného způsobu v nepřímých otázkách archaické latiny na základě excerpce z Plautovy Aulularie a Terentiovy Adelphoe rozšiřuje poznatky zveřejněné v roce 2012 v témže sborníku. Klasifikace nepřímých otázek podle Stephense 1985 byla modifikována, byly vytvořeny dvě skupiny, skupina A s nepřímými otázkami splňujícími 3 předpoklady pro indikativ (shodná ilokuční orientace hlavní věty s nepřímou otázkou, reálný základ děje v nepřímé otázce a nepředsazené postavení podmětu nepřímé otázky) a skupina B, kde jeden či více z uvedených předpokladů neplatí. Cílem bylo odpovědět na otázku, zda se indikativ vyskytuje i v nepřímých otázkách skupiny B a dále zda Stephensovo rozdělení nepřímých otázek do indikativních a konjunktivních tříd lze použít i u Terentia, resp. zda se mezi Plautem a Terentiem vyskytnou rozdíly. V nepřímých otázkách skupiny B převažoval podle očekávání konjunktiv (84 %), vyskytly se však i doklady s indikativem. Ve zhruba polovině z nich sehrál výraznou roli faktor reality, tedy že děj nepřímé otázky se odehrál v minulosti či právě probíhá na jevišti. V Plautově Aulularii lze rozdělení nepřímých otázek do indikativních a konjunktivních tříd uplatnit téměř stoprocentně, v Terentiově Adelphoe v podstatné míře rovněž, vyskytly se však i výjimky. Nepřímé otázky skupiny A se vyskytují v Aulularii ve 100 % s indikativem, v Adelphoe měl jeden z pěti dokladů konjunktiv. Nepřímé otázky skupiny B mají v Aulularii v 93 % konjunktiv, v Adelphoe v 75 %.
Anotace anglicky
The paper deals with the use of verbal mood in the indirect questions of Old Latin on the basis of the excerpts from Plautus' Aulularia and Terence's Adelphoe. It makes an effort to answer the question to what extent Stephens’ conception (1985) as to the distribution of the indirect questions into indicative and subjunctive classes is valid. The occurrences of indirect questions with indicative where the subjunctive is to be expected, and further the question, if any differences between Plautus and Terence can be found, are traced.
Návaznosti
MUNI/A/0805/2012, interní kód MUNázev: Interdisciplinární výzkum starých indoevropských jazyků, jejich literatur a příslušných kultur (Akronym: IVSIJ)
Investor: Masarykova univerzita, Interdisciplinární výzkum starých indoevropských jazyků, jejich literatur a příslušných kultur, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 29. 5. 2024 05:14