PRŮCHOVÁ, Ivana a Tomáš KOCOUREK. Ohrožení provozu na pozemních komunikacích mající původ na pozemcích určených k plnění funkcí lesa - analýza odpovednbostních vztahů. Online. In Dny práva 2012 - Sborník z 6. ročníku mezinárodní konference pořádané Právnickou fakultou Masarykovy univerzity. 1. vyd. Brno: Spisy Právnické fakulty Masarykovy univerzity, řada teoretická, 2013, s. 2415-2430. ISBN 978-80-210-6319-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ohrožení provozu na pozemních komunikacích mající původ na pozemcích určených k plnění funkcí lesa - analýza odpovednbostních vztahů
Název česky Ohrožení provozu na pozemních komunikacích mající původ na pozemcích určených k plnění funkcí lesa - analýza odpovednbostních vztahů
Název anglicky Danger to road traffic originating from forest estates - a study of liability for damage
Autoři PRŮCHOVÁ, Ivana (203 Česká republika, garant, domácí) a Tomáš KOCOUREK (203 Česká republika, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Dny práva 2012 - Sborník z 6. ročníku mezinárodní konference pořádané Právnickou fakultou Masarykovy univerzity, od s. 2415-2430, 16 s. 2013.
Nakladatel Spisy Právnické fakulty Masarykovy univerzity, řada teoretická
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
Kód RIV RIV/00216224:14220/13:00066812
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-210-6319-8
Klíčová slova česky Pozemní komunikace; pozemky určené k plnění funkcí lesa; odpovědnost vlastníka pozemku.
Klíčová slova anglicky Roads; forest estates; liability of the land owner for the damage.
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 8. 4. 2014 08:50.
Anotace
Ve svém příspěvku se zabýváme řešením rozličných situací, v nichž je provoz na pozemních komunikacích ohrožen nebezpečím, které má svůj původ na pozemcích určených k plnění funkcí lesa (pád stromů či kamení, sesun zeminy apod.). Právní úprava potenciálně nabízí několik různých prostředků ochrany vlastníka a provozovatele pozemní komunikace, které se však podstatně liší co do určení, který z vlastníků je povinen nést náklady na provedení opatření k odstranění nebezpečí. Vzájemný vztah těchto prostředků je však zastřený, a proto se v příspěvku snažíme objasnit především otázku, zda lze k řešení situace využít kterýkoliv z těchto prostředků, popř. který z nich je ten jediný přípustný.
Anotace anglicky
Our paper deals with different situations in which the traffic on the roads is endangered by a threat originating from the forest estates (the fall of trees or stones, the slide down of soil etc.). The law potentially provides with different means of protection of the road owner which significantly differ as for determining the person who is obliged to bare the costs of measures eliminating the risks. The mutual relation of these legal means is ambiguous and therefore our aim is to clarify whether it is acceptable to use any of these means, eventually which one is the only admissible.
Návaznosti
GAP408/11/0339, projekt VaVNázev: Odpovědnost v právu životního prostředí - současný stav a perspektivy
Investor: Grantová agentura ČR, Odpovednost v právu životního prostředí - současný stav a perspektivy
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 23:49