SMETANOVÁ, Veronika, Iva BUREŠOVÁ a Jana Marie HAVIGEROVÁ. Pohotovost ke kladení otázek u dětí v kontextu nadání a tvořivosti. In Mezinárodní konference Sociální procesy a osobnost. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pohotovost ke kladení otázek u dětí v kontextu nadání a tvořivosti
Název anglicky Readiness to ask questions of children in the context of talent and creativity
Autoři SMETANOVÁ, Veronika, Iva BUREŠOVÁ a Jana Marie HAVIGEROVÁ.
Vydání Mezinárodní konference Sociální procesy a osobnost, 2013.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky information behaviour; questions; giftedness; creativity; children
Změnil Změnila: doc. PhDr. Iva Burešová, Ph.D., učo 15694. Změněno: 30. 1. 2014 20:04.
Anotace
Primárním cílem studie bylo ověření vztahu mezi obecnou mírou rozumového nadání a konceptem pohotovosti ke kladení otázek u dětí, což by mohlo vést k rozšíření teorií nadání a informačního chování a současně umožnilo postihnout možné souvislosti mezi počtem a typy otázek vyprodukovaných dětmi a úrovní nadání i tvůrčího myšlení, respektive tvořivosti obecně. Korelační studie kombinovala kvantitativní a kvalitativní výzkumný design a byla zaměřena na objasnění vztahu mezi pohotovostí ke kladení otázek a inteligencí i tvořivostí u dětí. Výzkumnou skupinu tvořily děti mimořádně nadané i děti s běžným rozumovým nadáním v období mladšího školního věku, aby bylo možné postihnout i případné věkové, či genderové odlišnosti.
Anotace anglicky
The primary aim of the study was to examine the relationship between children’s intellectual giftedness and their readiness to ask questions, in order to make a contribution to the present theory of giftedness and information behaviour by pointing at potential associations between the number and types of questions asked by children and the children’s level of giftedness, creative thought, and creativity in general. The research combined quantitative and qualitative design to address the relationship between readiness to ask questions and children’s intelligence and creativity. The sample included both exceptionally gifted and intellectually average children attending early grades of school. Age and gender differences were also explored in the study.
Návaznosti
GAP407/11/0426, projekt VaVNázev: Ready to ask? Informační chování nadaných dětí v pregramotném období
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 07:35