KALINA, Petr a Zuzana ŠALPLACHTOVÁ. Hudební aktivity Ukrajinců v meziválečném Brně. Musicologica Brunensia. Brno: Masarykova univerzita, roč. 48, č. 2, s. 59-72. ISSN 1212-0391. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hudební aktivity Ukrajinců v meziválečném Brně
Název anglicky Musical Activities of the Ukrainians in Intearwar Brno
Autoři KALINA, Petr (203 Česká republika, garant, domácí) a Zuzana ŠALPLACHTOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Musicologica Brunensia, Brno, Masarykova univerzita, 2013, 1212-0391.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60403 Performing arts studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Digitální knihovna FF MU
Kód RIV RIV/00216224:14210/13:00071733
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Brno; Československo; ukrajinská hudba; emigrace; Ukrajinská republiková kapela
Klíčová slova anglicky Brno; Czechoslovakia; Ukrainian music; emigration; Ukrainian republic band
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: PhDr. Petr Kalina, Ph.D., učo 17113. Změněno: 30. 10. 2018 10:16.
Anotace
Ve studii Hudební aktivity Ukrajinců v meziválečném Brně se snažíme čtenářům ukázat, že Brno zaujímalo v hudebním životě ukrajinské diaspory v Československu neopomenutelné místo. Metodologicky je práce pojata ve dvou rovinách; představena je jak produkce ukrajinských umělců, kteří do Brna zavítali, tak i hudební činnost svázaná se spolkovými aktivitami brněnských Ukrajinců. Produkce ukrajinské hudby v meziválečném Brně byla až na výjimky určena širšímu publiku, několikrát zazněla i v brněnském rozhlasu. Ačkoli tato hudební představení kvantitativně nepřevyšovala vystoupení pražská, byla mnohá z nich umělecky velmi na výši. Práce je dalším střípkem v mapování hudebního života Ukrajinců v meziválečném Československu, neboť mnohá jména ukrajinských hudebníků uvedená v práci jsou spojena také s jinými městy někdejšího Československa. Současně přináší studie také nové poznatky o hudebním dění v Brně za doby první republiky.
Anotace anglicky
The study focuses on the historical evaluation of the role of the Ukrainians in interwar Brno's overall cultural environment. The Moravian metropolis played an important part in the lives of the Ukrainian diaspora in Czechoslovakia. Themes in the study are dealt with in two chronologically linked areas – both the production of the Ukrainian artists who visited Brno as guests (Ukrainian republic band in 1919) and the later musical activity connected with federal activities of the Ukrainians settled in Brno are introduced. Ukrainian music production in interwar Brno was, with some exceptions, for a broad audience, it was also for a number of times broadcasted on the Brno radio. Although these musical performances did not quantitatively exceed those in Prague, many of them were of a high artistic level. The study is another piece in mapping of the musical lives of the Ukrainians in interwar Czechoslovakia and it also brings new findings about musical course of events in Brno in the first republic era.
Návaznosti
MUNI/A/0740/2012, interní kód MUNázev: Příprava a zahájení pramenného výzkumu k problematice dějin hudební kultury města Brna
Investor: Masarykova univerzita, Příprava a zahájení pramenného výzkumu k problematice dějin hudební kultury města Brna, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 21:41