TOMEŠ, Zdeněk. Analýza vlivu liberalizace železničního trhu na hospodaření Českých drah. Scientia et Societas. Newton College a.s., 2013, IX., č. 4, s. 194-206. ISSN 1801-7118.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Analýza vlivu liberalizace železničního trhu na hospodaření Českých drah
Název česky Analýza vlivu liberalizace železničního trhu na hospodaření Českých drah
Název anglicky An analysis of the impact of liberalization on profits of Czech railways
Autoři TOMEŠ, Zdeněk (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Scientia et Societas, Newton College a.s. 2013, 1801-7118.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50600 5.6 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14560/13:00065537
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova česky železnice; liberalizace; konkurence; veřejné dotace.
Klíčová slova anglicky railway; liberalization; competition; subsidies.
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. Ing. Zdeněk Tomeš, Ph.D., učo 18415. Změněno: 2. 2. 2014 22:53.
Anotace
Česká železnice prochází procesem liberalizace trhu. V roce 2003 došlo k oddělení železniční infrastruktury do vlastnictví nezávislého manažera infrastruktury Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) a k umožnění vstupu dalších železničních dopravců na existující železniční síť. Od té doby došlo k rozvoji konkurence na české železnici, kdy na českém trhu aktivně působí řada nezávislých operátorů. Ovšem i nadále si dominantní postavení na trhu udržují České Dráhy (ČD), jejichž tržní podíl v roce 2011 na trhu nákladní železniční dopravy činil 76,2% a na trhu železniční osobní dopravy 98,6% (SŽDC 2011). Zdálo by se, že díky této dominanci by České Dráhy neměly mít se vznikající konkurencí zásadnější problémy. Ovšem situace na trhu železniční dopravy je složitější. Nově vznikající konkurence se etabluje především v nejatraktivnějších tržních segmentech, kterými jsou celovlakové přepravy v nákladní dopravě a trasa Praha-Ostrava v dopravě osobní. Proto je zajímavou otázkou, jak dalece se tyto trendy promítají do hospodaření Českých Drah. Cílem tohoto článku je analýza dopadu liberalizace na hospodaření Českých Drah.
Anotace anglicky
Czech railway market is undergoing the process of liberalization. The competition intensifies both in the freight and passenger sectors. Despite these advances, the incumbent Czech Railways are still keeping dominant position in both markets. However the pressure of competition is influencing its financial situation. The downward pressure on tariffs is decreasing its revenues. The higher quality standards of new entrants have forced the incumbent to increase investment into rolling stock. The resulting increase in indebtness and decrease in liquidity will be matter of concern for public budgets.
Návaznosti
TD010063, projekt VaVNázev: Optimalizace regulace konkurenčního prostředí v železniční osobní a nákladní dopravě v ČR
Investor: Technologická agentura ČR, Optimalizace regulace konkurenčního prostředí v železniční osobní a nákladní dopravě v ČR
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 05:06