HOMOLA, Lukáš. Cystická fibróza 2013. Postgraduální medicína. Praha: Mladá fronta, roč. 16, č. 1, s. 11-20. ISSN 1212-4184. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Cystická fibróza 2013
Název anglicky Cystic fibrosis 2013
Autoři HOMOLA, Lukáš (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Postgraduální medicína, Praha, Mladá fronta, 2014, 1212-4184.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30300 3.3 Health sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/14:00074998
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky cystická fibróza; patofyziologie; diagnostika; komplikace; infekce; léčba
Klíčová slova anglicky cystic fibrosis; pathophysiology; diagnostics; complications; infections; treatment
Štítky EL OK
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 10. 2. 2014 12:25.
Anotace
V následujícím článku jsou shrnuty vybrané informace o cystické fibróze s důrazem na aktuální poznatky. Nejzásadnějším přínosem posledních let je objev a uvedení do praxe první kauzální léčby, která působí na samotnou podstatu nemoci. V diagnostice je zásadním posunem zavedení novorozeneckého screeningu. V komplikacích jsou i nadále na předním místě infekce, u kterých se prosazují dříve vzácné patogeny a dochází k revizím předchozích antiinfekčních strategií. Léčba spočívá stále na tradičních pilířích dechové rehabilitace, výživy a kontroly infekcí. Současně však léčba musí řešit nové komplikace a stává se čím dál komplexnější. S novými postupy a možnostmi stoupá cena péče i nutnost její organizace do nově vyhlášených center péče o pacienty s cystickou fibrózou.
Anotace anglicky
In the following article, selected information on cystic fibrosis is summarised, with emphasis on contemporary findings. The most important contribution of the recent years is the discovery and introduction into practice of causal treatment which acts on the essential causes of the disease itself. In diagnostics, neonatal screening is a major breakthrough. In terms of complications, infections are still the most common one. Formerly rare pathogens are becoming increasingly common and previously efficient anti-infection strategies are in need of revision. At the same time, the treatment needs to respond to new complications and it is becoming more and more complex. With new therapeutic options and procedures, the price of the treatment is on the rise and it is becoming necessary to organise it into newly formed centres of care for patients with cystic fibrosis.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 04:43