MILÉŘ, Tomáš. Data Visualization with Gnuplot in Climate Change Education. In Information and Communication Technology in Education. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Data Visualization with Gnuplot in Climate Change Education
Název česky Vizualizace dat programem gnoplot ve vzdělávání o změně klimatu
Autoři MILÉŘ, Tomáš.
Vydání Information and Communication Technology in Education, 2013.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky ICT vzdělávání, klimatická gramotnost, vizualizace, Gnuplot
Klíčová slova anglicky ICT education, climate literacy, visualization, Gnuplot
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: Mgr. Tomáš Miléř, Ph.D., učo 80022. Změněno: 25. 3. 2014 11:18.
Anotace
Although scientific research on global climate change has significantly improved human understanding of the Earth system, integration of the topic into school education remains a challenge. Climate science deals with enormous amount of data measured by satellites, meteorological stations etc. Some of the data are freely available on-line (global temperature, CO2 concentration, sea ice extend etc.) and can also be used in the classrooms in order to enhance ICT and climate literacy of the students. In this paper we present sample school activities based on data visualization with Gnuplot, which is a command-line driven graphing utility for Linux, MS Windows and many other platforms.
Anotace česky
Ačkoliv vědecký výzkum globální změny klimatu významně pokročil, integrace tohoto tématu do vzdělávacího systému se potýká s mnoha problémy. Věda o klimatu zpracovává enormně velké množství dat změřených satelity a meteorologickými stanicemi. Některé z dat jsou volně dotupné na internetu a mohou být využity při výuce pro rozvoj ICT a klimatické gramotnosti žáků. Vyvinuli jsme sadu vzorových školních aktivit s podporou grafického programu Gnuplot ovládaného z příkazového řádku. Práce s Gnuplotem může být pro žáky vstupní branou k programování.
Návaznosti
CZ.1.07/2.2.00/28.0182, interní kód MUNázev: Moduly jako prostředek inovace v intergaci výuky moderní fyziky a chemie
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Moduly jako prostředek inovace v intergaci výuky moderní fyziky a chemie, 2.2 Vysokoškolské vzdělávání
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 09:25