ČAPKOVÁ, Klára, Martin KREIDL a Ladislav RABUŠIC. Struktura rodiny a její vliv na načasování a typ prvního koresidenčního svazku. In konference "Dvě společnosti - dvě sociologie?" 17.-19.10.2013. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Struktura rodiny a její vliv na načasování a typ prvního koresidenčního svazku.
Název anglicky Structure of family of origin and its effect on type and timing of first coresidential union.
Autoři ČAPKOVÁ, Klára, Martin KREIDL a Ladislav RABUŠIC.
Vydání konference "Dvě společnosti - dvě sociologie?" 17.-19.10.2013, 2013.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky struktura rodiny, kohabitace, manželství, vstup do prvního koresidenčního svazku
Klíčová slova anglicky family structure, cohabitation, marriage, first coresidential union entry
Změnil Změnila: Mgr. Klára Čapková, učo 397283. Změněno: 10. 2. 2014 18:53.
Anotace
Příspěvek se věnuje vlivu převažující struktury rodiny v dětství na vstup do prvního koresidenčního svazku, tedy vstupu do nesezdaného soužití nebo do manželství. Charakter nesezdaného soužití se mění. Autoři na základě Heuvelineovy a Timberlakeovy typologie nesezdaného soužití tvrdí, že kohabitace se v České republice od devadesátých let dvacátého století posunula od předstupně manželství směrem k fázi v manželském procesu. Kohabitace se stává stále častější součástí partnerské a rodinné dráhy a prodlužuje se i doba, kterou partneři v kohabitaci stráví. Nadto se projevuje klesající stratifikace v selektivitě do kohabitace a mění se i efekt struktury rodiny původu na vstup do prvního koresidenčního svazku. Analýza dat z první vlny Generation and Gender Survey z roku 2005 ukazuje, jakým způsobem se vliv struktury rodiny původu proměňoval v českém kontextu od 60. let 20. století.
Anotace anglicky
The paper concerns about the effect of predominant family structure in childhood on entry into the first coresidential union (cohabitation or marriage). The nature of cohabitation is changing. Authors employ the typology of unmarried cohabitation by Heuveline and Timberlake, and argue that cohabitation in the Czech Republic has changed from precursor to marriage towards stage in the marriage process. Cohabitation is becoming increasingly common part of the partnership and family paths, and the time span spend in cohabitation is increasing. Moreover, the selection into cohabitation lowers and the effect of childhood family structure on the first union entry is changing. Analysis of the data from the first wave of Generation and Gender Survey 2005 shows how the effect of the structure of family of origin changed since the 1960s in the Czech Republic.
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 01:55