ŠIMEČKOVÁ, Marta. Moravská a slezská pomístní jména ve světle dialektologie. Studia slavica. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2014, XVIII, č. 1, s. 147-157. ISSN 1803-5663.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Moravská a slezská pomístní jména ve světle dialektologie
Název česky Moravská a slezská pomístní jména ve světle dialektologie
Název anglicky On the Relation between Onomastics and Dialectology
Autoři ŠIMEČKOVÁ, Marta.
Vydání Studia slavica, Ostrava, Ostravská univerzita v Ostravě, 2014, 1803-5663.
Další údaje
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky anoikonymum; pomístní jméno; onomastika; dialektologie
Klíčová slova anglicky anoikonym; minor place name; onomastics; dialectology
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 29. 4. 2019 08:38.
Anotace
Příspěvek je zaměřen na moravská a slezská pomístní jména v dialektologickém kontextu. Shrnuje poznatky získané při práci na Slovníku pomístních jmen na Moravě a ve Slezsku, jenž v současnosti vzniká na dialektologickém oddělení ÚJČ AV ČR, v. v. i., v Brně. V první části článku jsou představeny možné typy nářečních realizací anoikonym a vliv nářeční podoby na onomastickou interpretaci. Jsou zmíněny rysy nářečně hláskoslovné, morfologické i lexikální. V druhé části je pozornost věnována vztahu mezi onomastickými a dialektickými areály.
Anotace anglicky
The subject of the article are Moravian and Silesian anoikonyms in dialect context. It summarizes results of the work on the Dictionary of Moravian and Silesian Anoikonyms, which is being compiled at the Department of Dialectology of the Institute of the Czech Language of the Academy of Sciences of the Czech Republic in Brno. The first part of the paper presents cases when the dialect forms of anoikonyms have an influence on their onomastic interpretation. It mentions features of dialect phonetics, morphology, and vocabulary. The second part deals with the relation between onomastic and dialect areas.
VytisknoutZobrazeno: 19. 7. 2024 18:25