PRAVDOVÁ, Blanka. Podpora metakognice v pregraduální přípravě studentů učitelství. In Duchovičová, J., Babulicová, Z., Zelená. H. Medzinárodný dialóg o pedagogických a psychologických aspektoch edukácie. Nitra. Nitra, 2013, s. 60-68, 566 s. ISBN 978-80-558-0501-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Podpora metakognice v pregraduální přípravě studentů učitelství
Název anglicky Promoting metacognition whithin undergraduate preparation of student teachers
Autoři PRAVDOVÁ, Blanka.
Vydání Nitra, Medzinárodný dialóg o pedagogických a psychologických aspektoch edukácie. Nitra. od s. 60-68, 566 s. 2013.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-558-0501-6
Klíčová slova česky metakognice; reflexe; sebereflexe; student učitelství; reflektivní deník
Klíčová slova anglicky metacognition; reflection; self-reflection; student teacher; reflective diary
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Blanka Vaculík Pravdová, Ph.D., učo 358527. Změněno: 19. 5. 2014 12:48.
Anotace
Diskusní příspěvek je věnován významu metakognice v procesu učení, tedy tématu, jímž se zabývá jak pedagogika, tak psychologie. Jako podmínku rozvoje individuálního učebního stylu žáka chápeme podporu metakognitivních procesů ve vzdělávání učitelů i v pregraduální přípravě studentů učitelství. Vycházejíce z Korthagenova pojetí reflexe, vymezujeme vztah mezi reflexí a metakognicí a na základě obsahové analýzy kvalitativních dat získaných z reflektivních deníků studentů učitelství si všímáme úrovně reflektivních dovedností, jíž dosahují studenti učitelství v závěru své přípravy na profesi. V textu jsou nastíněny možnosti začlenění (sebe)reflektivního učení a podpory metakognice do pregraduální přípravy učitelů. Cílem těchto aktivit je posílení metakognitivních dovednosti studentů učitelství a rozvoj jejich profesního sebepojetí.
Anotace anglicky
The paper is dedicated to the importance of metacognition in a learning proces. We percieve the support of metacognitive processes in teacher education and undergraduate teacher training as a condition for successful development of student's individual learning style. Based on the Korthagen's concept of reflection, we define the relation between reflection and metacognition and based on a content analysis of qualitative data derived from reflective diaries of student teachers we observe the level of reflective skills which the student teachers reach at the end of their training for the profession. The text outlines possibilities for integration of (self-) reflective learning and for a support of metacognition in undergraduate teacher training. The aim of these activities is to enhance students' metacognitive skills and development of their professional self-concept.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 04:05