DENEV, Petko, Maria KRATCHANOVA, Milan ČÍŽ, Antonín LOJEK, Ondřej VAŠÍČEK, Plamena NEDELCHEVA, Denitsa BLAZHEVA, Reneta TOSHKOVA, Elena GARDEVA, Liliya YOSSIFOVA, Pavel HYRŠL a Libor VOJTEK. Biological activities of selected polyphenol-1 rich fruits related to immunity and gastrointestinal health. Online. Food Chemistry. Kidlington: Elsevier Sci Ltd, 2014, roč. 157, August, s. 37-44. ISSN 0308-8146. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.02.022. [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Biological activities of selected polyphenol-1 rich fruits related to immunity and gastrointestinal health
Autoři DENEV, Petko (100 Bulharsko), Maria KRATCHANOVA (100 Bulharsko, garant), Milan ČÍŽ (203 Česká republika), Antonín LOJEK (203 Česká republika), Ondřej VAŠÍČEK (203 Česká republika), Plamena NEDELCHEVA (100 Bulharsko), Denitsa BLAZHEVA (100 Bulharsko), Reneta TOSHKOVA (100 Bulharsko), Elena GARDEVA (100 Bulharsko), Liliya YOSSIFOVA (100 Bulharsko), Pavel HYRŠL (203 Česká republika, domácí) a Libor VOJTEK (203 Česká republika, domácí)
Vydání Food Chemistry, Kidlington, Elsevier Sci Ltd, 2014, 0308-8146.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30102 Immunology
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 3.391
Kód RIV RIV/00216224:14310/14:00075078
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.02.022
UT WoS 000334973600006
Klíčová slova anglicky small fruits; polyphenols; antioxidant activity; oxidative burst; antimicrobial properties; mitogenic activity
Štítky AKR, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 18. 10. 2019 14:04.
Anotace
Small fruits are a rich source of bioactive substances, including polyphenols, and are therefore suitable raw materials for the production of functional foods. In the current work, we studied the antioxidative properties of six fruits: rosehip, chokeberry, hawthorn, blackcurrant, blueberry and rowanberry via different methods (ORAC, TRAP, HORAC and inhibition of lipid peroxidation). Their effect on the production of reactive oxygen species (ROS) by phagocytes, antimicrobial properties against 11 human pathogens, and mitogenic effect on hamster spleen lymphocytes were also tested. Rosehip extract showed the highest antioxidant activity via ORAC, TRAP and HORAC assays, whereas blueberry extract was the most potent inhibitor of lipid peroxidation. All extracts inhibited ROS production of opsonized zymosan-activated phagocytes, indicating that extracts interfere with the signaling cascade of phagocyte activation upstream to the protein kinase C activation. Chokeberry, blackcurrant and rowanberry extracts revealed strong antimicrobial properties against a broad spectrum of microorganisms and also had the highest mitogenic activity.
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 17:13