MARADA, Radim. Civil Society Representing and Represented. In Robert Luft, Miloš Havelka, Stefan Zwicker. Zivilgesellschaft und Menschenrechte im ostlichen Mitteleuropa. Tschechische Konzepte der Burgergesellschaft im historischen und nationalen Vergleich. 1. vyd. Gottingen: Vandenhoeck & Ruprecht, 2014, s. 117-140. Veroffentlichungen des Collegium Carolinum. ISBN 978-3-525-37306-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Civil Society Representing and Represented
Název česky Občanská společnost reprezentující a reprezentovaná
Autoři MARADA, Radim (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Gottingen, Zivilgesellschaft und Menschenrechte im ostlichen Mitteleuropa. Tschechische Konzepte der Burgergesellschaft im historischen und nationalen Vergleich, od s. 117-140, 24 s. Veroffentlichungen des Collegium Carolinum, 2014.
Nakladatel Vandenhoeck & Ruprecht
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Německo
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW údaje nakladatele
Kód RIV RIV/00216224:14230/14:00075104
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-3-525-37306-4
Klíčová slova česky identita; neziskový sektor; občanská společnost; občanský étos; občanství; reprezentace
Klíčová slova anglicky citizenship; civic ethos; civil society; identity; non-government sector; representations
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. PhDr. Ing. Radim Marada, Ph.D., učo 2654. Změněno: 28. 2. 2014 16:35.
Anotace
The revolutionary rhetoric of 1989 postulated civil society as both, the ultimate goal of revolutionary transformation (a catchword for a truly democratic society) and the key vehicle to achieving that goal. The germs of what was to be achieved had to be identified in present personal qualities, human relations, and organizational forms. This soon led to a discursive differentiation between the civil and the non-civil, and thus to formation of new division lines in the post-revolutionary social-cultural environment. The text identifies the key sources, forms and implications of this process, and it especially focuses on the social-cultural conflict emerging along with the attempts to equate civil society and civicness with institutionalization of non-government organizations and the non-profit sector.
Anotace česky
Revoluční rétorika roku 1989 postulovala občanskou společnost současně jako vrcholný cíl revoluční transformace (obraz opravdu demokratické společnosti) a jako nástroj k dosažení tohoto cíle. Zárodky toho, čeho mělo být dosaženo tak měly být identifikovány již ve stávajících osobních vlastnostech, mezilidských vztazích a organizačních formách. Tato konstelace brzy vybudila potřebu striktního rozlišování mezi občanským a ne-občanským a vedla tak k ustavení nových konfliktních linií v porevolučním sociálním a kulturním prostředí. Text identifikuje klíčové zdroje, podoby a důsledky tohoto procesu, přičemž se zejména zaměřuje na sociálně-kulturní a politizovaný konflikt, jenž vykrystalizoval společně s tím a do té míry, do které si výhradní právo na reprezentaci občanskosti a občanské společnosti uzurpovaly nové organizace nevládního a neziskového sektoru.
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 14:30