MUŽÍK, Vladislav a Petr VLČEK. Standardy základního vzdělávání v tělesné výchově. In Pohybové aktivity ve vědě a praxi, vědecká konference, Praha. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Standardy základního vzdělávání v tělesné výchově
Název anglicky Educational Standards for Elementary School Physical Education
Autoři MUŽÍK, Vladislav a Petr VLČEK.
Vydání Pohybové aktivity ve vědě a praxi, vědecká konference, Praha, 2013.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor Sport a aktivity volného času
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky standardy vzdělávání; rámcové vzdělávací programy; testování žáků; tělesná výchova
Klíčová slova anglicky educational standards; framework education programmes; testing of pupils; physical education
Změnil Změnil: doc. PaedDr. Vladislav Mužík, CSc., učo 549. Změněno: 4. 4. 2014 13:23.
Anotace
Zhoršující se vzdělávací výsledky českých školáků podnítily MŠMT ČR k tvorbě vzdělávacích standardů vycházejících z rámcových vzdělávacích programů. Současně se ve vybraných vzdělávacích oborech přistupuje k plošnému testování žáků. Tvorba vzdělávacích standardů i testování žáků se tak stává velmi aktuální, ale málo diskutovanou tematikou tělesné výchovy resp. kinantropologie. Protože autoři cítí potřebu vést odbornou diskusi k této problematice, rozvádějí v předloženém příspěvku tematiku tvorby vzdělávacích standardů a případného testování žáků v oboru tělesná výchova. Současně předkládají návrhy na rámcové řešení, které se opírá jak o vlastní zkušenosti členů pracovní skupiny pro vzdělávací standardy tělesné výchovy, tak o zkušenosti a poznatky čerpané ze zahraničních zdrojů.
Anotace anglicky
As a result of unsatisfactory study results of Czech pupils, the Ministry of Education, Youth and Sports (MEYS, MŠMT in Czech) decided to start developing new educational standards. These should be based on the framework education programmes. Thus, the development of the standards as well as the testing of the study results recently became a very important issue in the Czech Republic. However, it is not much discussed in the context of physical education. As we feel the need for professional discussion on this kind of topic, in our paper we introduce the development of standards and potential student testing as an issue concerning physical education. We present some suggestions for possible solutions, which are based on experience from abroad as well as on our experience from a working group preparing the standards for physical education.
Návaznosti
GAP407/11/0262, projekt VaVNázev: Kvalita kurikula a výuky v oborech školního vzdělávání
Investor: Grantová agentura ČR, Kvalita kurikula a výuky v oborech školního vzdělávání
VytisknoutZobrazeno: 23. 9. 2024 22:11