HORSKÝ, Jan. Tradiční a "hraniční" filosofické otázky. In Povaha súčasnej filozofie a jej metódy, Bratislava, 21. 3. 2014. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Tradiční a "hraniční" filosofické otázky
Název anglicky Traditional and "Borderline" Philosophical Questions
Autoři HORSKÝ, Jan (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Povaha súčasnej filozofie a jej metódy, Bratislava, 21. 3. 2014, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/14:00075204
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky experimentální filosofie; Timothy Williamson; intuice
Klíčová slova anglicky experimental philosophy; Timothy Williamson; intuitions
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 19. 2. 2015 10:49.
Anotace
Při své podzimní návštěvě Trnavy prof. Timothy Williamson (Oxford University) v jedné ze svých přednášek hájil tezi, že experimentální filosofie (X-phi) nemá jak přispět k řešení filosofických otázek. Kontroval jsem dotazem, zda je otázka „Jaká je povaha morálního soudu?“ filosofickou otázkou. Prof. Williamson připustil, že zde existují tyto „hraniční“ otázky na pomezí filosofie a jednotlivých speciálních věd, při jejichž řešení se X-phi může uplatnit. Vymezení daných otázek jako „hraničních“ však může vyvolávat dojem, že nepatří do okruhu ústředních filosofických otázek. Ve svém příspěvku bych rád pokračoval v polemice s prof. Williamsonem a na příkladu empirického a experimentálního zkoumání morálky bych chtěl ukázat, že alespoň některé „hraniční“ otázky jsou naopak naprosto centrální pro tradiční filosofické tázání.
Anotace anglicky
In the course of his visit to Trnava this fall, Professor Williamson (Oxford University) defended claim that experimental philosophy (X-phi) is unable to contribute to the solution of philosophical questions. I asked him whether the question "What is the nature of moral judgment?" is a philosophical one or not. Professor Williamson admitted that there exist these "borderline" questions at the edge of philosophy and individual special sciences where X-phi can prove itself helpful. Framing these questions as "borderline" may nonetheless seem like an exclusion of them from the centre of philosophical inquiry. In my talk I'd like to continue in my dispute with Professor Williamson and to show on the example of empirical and experimental study of morality that at least some of them are crucial for traditional philosophical inquiry.
Návaznosti
MUNI/A/0803/2013, interní kód MUNázev: Proměny a konstanty soudobé filozofie
Investor: Masarykova univerzita, Proměny a konstanty soudobé filozofie, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 31. 5. 2024 21:50