WEBER, Pavel, Petronela AMBROŠOVÁ, Dana WEBEROVÁ a Katarína BIELAKOVÁ. Geriatrické syndromy a syndrom frailty - zlatý grál geriatrické mediciny. Vnitřní lékařství. 2011, roč. 2011, 57(11), 5 s. ISSN 1801-7592.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Geriatrické syndromy a syndrom frailty - zlatý grál geriatrické mediciny
Název česky Geriatric syndromes and frailty syndrome - the Holy Grail of Geriatric Medicine
Autoři WEBER, Pavel, Petronela AMBROŠOVÁ, Dana WEBEROVÁ a Katarína BIELAKOVÁ.
Vydání Vnitřní lékařství, 2011, 1801-7592.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky stáří - demografie - komplexní geriatrické vyšetření - frailty - geriatrické syndromy
Klíčová slova anglicky older age - demography - comprehensive older age examination - frailty - geriatric syndroms
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: MUDr. Dana Weberová, učo 144201. Změněno: 27. 4. 2014 09:43.
Anotace
Souhrn: Článek poskytuje prakticky orientovaný přehled hlavních problémů geriatrické medicíny včetně demografické analýzy, popisu syndromu frailty a položení důrazu na geriatrické syndromy. S ohledem na trendy stárnutí populace a její demografickou prognózu je zřejmé, že všichni lékaři (zejména interních oborů) by si měli osvojit alespoň základní znalosti geriatrické problematiky a správně chápat multimorbiditu, křehkost („frailty“) a geriatrické syndromy, a to včetně jejich vzájemných vztahů a funkčních propojení. Celková léčba jakékoli nemoci v pokročilém věku (včetně geriatrických syndromů a křehkosti), by měla být zaměřena nejen na vyvolávající onemocnění, ale také na zlepšení soběstačnosti a udržení, případně zachování intelektových funkcí a fungujících sociálních vztahů v rodině a komunitě.
Anotace anglicky
Summary: The paper provides a practice-oriented overview of the main issues in geriatric medicine, including demographic analyses, description of the frailty syndrome and an emphasis on geriatric syndromes. Considering the trend towards aging population and its demographic prognosis, it is vital that all physicians (especially in the field of internal medicine) assume the basic knowledge of geriatric medicine and understand polymorbidity, frailty and geriatric syndromes, including their interrelationships and functional associations. A comprehensive treatment of any disease in advanced age (including geriatric syndromes and frailty) should be aimed at a causing disorder as well as it should improve and maintain self-sufficiency and retain intellectual functions and functional social relationships within the family and community.
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 01:16