D 2014

Phytochemical composition and antioxidant properties of Mentha species

ROBLOVÁ, Vendula, Júlia HODÁKOVÁ, Miroslava BITTOVÁ a Vlastimil KUBÁŇ

Základní údaje

Originální název

Phytochemical composition and antioxidant properties of Mentha species

Název česky

Fytochemické složení a antioxidační vlastnosti bylin rodu Mentha

Autoři

ROBLOVÁ, Vendula (203 Česká republika, domácí), Júlia HODÁKOVÁ (703 Slovensko, domácí), Miroslava BITTOVÁ (203 Česká republika) a Vlastimil KUBÁŇ (203 Česká republika, garant)

Vydání

Olomouc, Acta Universitatis Palackianae Olomucensis Chemica 51S, od s. 190-191, 2 s. 2014

Nakladatel

Palacký University, Olomouc

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

10406 Analytical chemistry

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Kód RIV

RIV/00216224:14310/14:00075307

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

ISBN

978-80-244-3950-1

ISSN

Klíčová slova česky

kapilární elektroforéza; flavonoidy; úprava vzorků; máta

Klíčová slova anglicky

capillary electrophoresis; flavonoids; sample treatment; mentha
Změněno: 25. 4. 2014 19:28, Mgr. Miroslava Bittová, Ph.D.

Anotace

V originále

The variety in chemical composition of various herbal species and subspecies strongly influences its gustative and nutrient properties. Genus Mentha includes many species and hybrids which differ not only in plant anatomy, but also in taste and flavour. As the most common species Mentha piperita, longifolia, suaveolens, spicata or arvensis can be mentioned. Mentha herbs are mostly applied for treating of rheumatism, dyspepsia, gastric discomfort and skin allergies. Also, the most Mentha species have antibacterial and antioxidant effects which can be attributed to the presence of polyphenolic compounds. The interest about clarifying the presence of biologically active compounds in numerous plants and herbs grows and still requires new analytical method development. Capillary zone electrophoresis (CZE) and high performance liquid chromatography (HPLC) belongs to the most applied separation techniques for the determination of polyphenolics in herbal material. However, fundamental part of the method is based on sample pretreatment. The most widely used techniques for polyphenolic compounds isolation are sonification, Soxhlet extraction, supercritical fluid extraction, solid phase extraction and liquid-liquid extraction. In our work, we studied various extraction procedures to find the most suitable pretreatment for determination of selected polyphenolic constituents in ten samples of Mentha species using capillary zone electrophoresis. Further, we compared antioxidant characteristics of extracts, obtained in spectrophotometric measurements. The knowledge about plant phytochemistry and antioxidant properties facilitates to understand its medical effects and helps streamline its utilization in natural medicine and pharmacology.

Návaznosti

MUNI/A/0972/2013, interní kód MU
Název: Vývoj metod a instrumentace pro analýzu biologicky významných látek 2014 (Akronym: MIAB)
Investor: Masarykova univerzita, Vývoj metod a instrumentace pro analýzu biologicky významných látek 2014, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty