ROBLOVÁ, Vendula, Júlia HODÁKOVÁ, Miroslava BITTOVÁ a Vlastimil KUBÁŇ. Phytochemical composition and antioxidant properties of Mentha species. In Acta Universitatis Palackianae Olomucensis Chemica 51S. Olomouc: Palacký University, Olomouc, 2014, s. 190-191. ISBN 978-80-244-3950-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Phytochemical composition and antioxidant properties of Mentha species
Název česky Fytochemické složení a antioxidační vlastnosti bylin rodu Mentha
Autoři ROBLOVÁ, Vendula (203 Česká republika, domácí), Júlia HODÁKOVÁ (703 Slovensko, domácí), Miroslava BITTOVÁ (203 Česká republika) a Vlastimil KUBÁŇ (203 Česká republika, garant).
Vydání Olomouc, Acta Universitatis Palackianae Olomucensis Chemica 51S, od s. 190-191, 2 s. 2014.
Nakladatel Palacký University, Olomouc
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14310/14:00075307
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-244-3950-1
ISSN 0232-0061
Klíčová slova česky kapilární elektroforéza; flavonoidy; úprava vzorků; máta
Klíčová slova anglicky capillary electrophoresis; flavonoids; sample treatment; mentha
Změnil Změnila: Mgr. Miroslava Bittová, Ph.D., učo 14556. Změněno: 25. 4. 2014 19:28.
Anotace
The variety in chemical composition of various herbal species and subspecies strongly influences its gustative and nutrient properties. Genus Mentha includes many species and hybrids which differ not only in plant anatomy, but also in taste and flavour. As the most common species Mentha piperita, longifolia, suaveolens, spicata or arvensis can be mentioned. Mentha herbs are mostly applied for treating of rheumatism, dyspepsia, gastric discomfort and skin allergies. Also, the most Mentha species have antibacterial and antioxidant effects which can be attributed to the presence of polyphenolic compounds. The interest about clarifying the presence of biologically active compounds in numerous plants and herbs grows and still requires new analytical method development. Capillary zone electrophoresis (CZE) and high performance liquid chromatography (HPLC) belongs to the most applied separation techniques for the determination of polyphenolics in herbal material. However, fundamental part of the method is based on sample pretreatment. The most widely used techniques for polyphenolic compounds isolation are sonification, Soxhlet extraction, supercritical fluid extraction, solid phase extraction and liquid-liquid extraction. In our work, we studied various extraction procedures to find the most suitable pretreatment for determination of selected polyphenolic constituents in ten samples of Mentha species using capillary zone electrophoresis. Further, we compared antioxidant characteristics of extracts, obtained in spectrophotometric measurements. The knowledge about plant phytochemistry and antioxidant properties facilitates to understand its medical effects and helps streamline its utilization in natural medicine and pharmacology.
Návaznosti
MUNI/A/0972/2013, interní kód MUNázev: Vývoj metod a instrumentace pro analýzu biologicky významných látek 2014 (Akronym: MIAB)
Investor: Masarykova univerzita, Vývoj metod a instrumentace pro analýzu biologicky významných látek 2014, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 8. 10. 2024 20:30