JUŘÍKOVÁ, Jana. OBSAH ZINKU V HLAVNÍCH CHODECH OBĚDŮ ODEBRANÝCH Z JÍDELNY VYSOKÉ VOJENSKÉ ŠKOLY VE VYŠKOVĚ. In Mgr. Jana Juříková, Ph.D. Problematika výživových zvyklostí I. Brno: Masarykova univerzita, 2013, s. 104-115. ISBN 978-80-210-6163-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název OBSAH ZINKU V HLAVNÍCH CHODECH OBĚDŮ ODEBRANÝCH Z JÍDELNY VYSOKÉ VOJENSKÉ ŠKOLY VE VYŠKOVĚ
Název anglicky DETERMINANTION OF ZINC IN DISHES FROM THE CANTEEN OF MILITARY UNIVERSITY IN VYŠKOV IN THE CZECH REPUBLIC
Autoři JUŘÍKOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, Problematika výživových zvyklostí I, od s. 104-115, 12 s. 2013.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 30202 Endocrinology and metabolism
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14510/13:00073040
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
ISBN 978-80-210-6163-7
Klíčová slova anglicky Zinc; set of dishes; chemical analysis; theoretical calculation
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Eva Špillingová, učo 110713. Změněno: 15. 4. 2014 18:08.
Anotace
V předložené práci byl stanovován obsah zinku ve 13-ti hlavních sestavách pokrmů odebraných z jídelny Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově. Tyto sestavy pokrmů byly podrobeny chemické analýze v Ústředním vojenském zdravotním ústavu v Českých Budějovicích a dále u nich byla provedena teoretická kalkulace obsahu minerálních látek, v této části práce zinku. Podle chemické analýzy byl nejvyšší obsah zinku stanoven v sestavě pokrmů: pečené kuře, rýže, okurkový salát, zatímco nejmenší obsah zinku byl stanoven v sestavě pokrmů: smažený květák, bramborové hranolky a tatarská omáčka. Porovnáním výsledků chemické analýzy a teoretických kalkulací bylo zjištěno, že tyto metody je možno mezi sebou nahrazovat jednu druhou, neboť výsledky získané oběma výše uvedenými metodami se od sebe výrazně neliší. Podle teorie, že polední jídlo by mělo obsahovat 50 % doporučené denní dávky všech makronutrientů i mikronutrientů by optimální dávka zinku pro dospělou osobu na oběd činila 6 – 7,5 mg. Toto doporučení splňovala pouze sestava pokrmů: smažený sýr, bramborové hranolky a tatarská omáčka. Podle výsledků chemické analýzy byl největší obsah zinku zjištěn v sestavě pokrmů: pečené kuře, rýže, okurkový salát (32 mg), zatímco nejmenší obsah zinku obsahovala sestava pokrmů: smažený květák, bramborové hranolky a tatarská omáčka (1,7 mg).
Anotace anglicky
In the thesis the content of zinc of thirteen dishes obtained in Military University of Ground Forces in Vyškov was defined by means of the chemical analysis and theoretical calculation. According to the chemical analysis, the biggest amount of zinc was proven in the following set of dishes: roast chicken with rice and cucumber salad, while the smallest amount of zinc contained set of dishes: fried cauliflower, french chips and tatar sauce. Having compared the results of the chemical analysis and of the theoretical calculation, we realized that it is possible to compare these two methods because their results are not different. Based on theory that midday meal presents 50% of recommended day intake of all nutrients and minerals, it should be the optimum intake of zinc for adult person in ordinary food configuration 6 – 7,5 mg. These requirements subserve only the set of dishes Fried cheese, french chips, tartar sauce. According to the chemical analysis results, the largest amount of zinc was found in the dishes including set of dishes: roast chicken with rice and cucumber salad (it was 32 mg), while the smallest amount of zinc contained set of dishes: fried cauliflower, french chips and tatar sauce (1,7 mg).
Návaznosti
CZ.1.07/2.4.00/17.0035, interní kód MUNázev: Rozšiřování výzkumných a pedagogických kompetencí prostřednictvím spolupráce v kinantropologickém výzkumu (Akronym: Spolupráce v kinantropologii)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Rozšiřování výzkumných a pedagogických kompetencí prostřednictvím spolupráce v kinantropologickém výzkumu, 2.4 Partnerství a sítě
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 16:04