KALINA, Jiří a Jiří HŘEBÍČEK. Model produkce a nakládání s komunálními odpady. Online. In 9. ročník symposia Odpadové fórum, Týden výzkumu a inovací pro praxi 2014. 1. vyd. Praha: CEMC, 2014. 14 s. ISBN 978-80-85990-25-6. [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Model produkce a nakládání s komunálními odpady
Název česky Model produkce a nakládání s komunálními odpady
Název anglicky Model of municipal waste generation and treatment
Autoři KALINA, Jiří a Jiří HŘEBÍČEK
Vydání 1. vyd. Praha, 9. ročník symposia Odpadové fórum, Týden výzkumu a inovací pro praxi 2014, 14 s. 2014.
Nakladatel CEMC
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10511 Environmental sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-85990-25-6
Klíčová slova česky komunální odpad, modelování, prognóza, odpadové toky
Klíčová slova anglicky municipal waste, modelling, prognosis, waste streams
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Jiří Hřebíček, CSc., učo 993. Změněno: 6. 5. 2014 03:14.
Anotace
V příspěvku je představen nový komplexní matematický model prognózy produkce s komunálními odpady (KO), který byl vyvinut po modelování nakládání s komunálním odpadem. Submodel produkce KO byl vytvořen jako multidimenzionální lineární model produkce KO v obcích, který závisí na socioekonomických parametrech, které byly kalibrovány na vzorku dat z ročních hlášení 6250 obcí České republiky o produkci a nakládání s KO. Tento komplexní matematický model přinesl nové nástroje na podporu rozhodování pro Ministerstvo životního prostředí ČR pro oblast odpadového hospodářství (např. národní zákonodárství, dotační management, budování nových zařízení atd.) a byl použit pro nový Plán odpadového hospodářství v České republice pro období 2015-2024. Rovněž je možno jej použít pro všechny členské státy Evropské unie.
Anotace anglicky
The paper presents a new comprehensive mathematical model forecasts of municipal waste (MSW), which was developed for modeling municipal waste management. MSW generation submodel was created as a multi-dimensional linear model MSW generation in communities that depend on socio-economic parameters have been calibrated on a sample of data from annual reports 6250 municipalities Czech Republic on the MSW generation and treatment. This comprehensive mathematical model has brought new tools to support decision making for the Ministry of the Environment in the area of waste management (eg national legislation, grant management, building new facilities, etc.) and used for the new Waste Management Plan of the Czech Republic for the period 2015-2024 . It is also possible to use it for all Member States of the European Union.
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 13:51