KALINA, Jiří. Metoda pro nahrazování zleva cenzorovaných hodnot v časových řadách znečištění ovzduší persistentními polutanty v prostředí jazyka R. In Jiří Hřebíček, Tomáš Pitner, Jan Ministr. 10. letní škola aplikované informatiky. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. s. 67-82. ISBN 978-80-85763-72-0. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Metoda pro nahrazování zleva cenzorovaných hodnot v časových řadách znečištění ovzduší persistentními polutanty v prostředí jazyka R
Název česky Metoda pro nahrazování zleva cenzorovaných hodnot v časových řadách znečištění ovzduší persistentními polutanty v prostředí jazyka R
Název anglicky A method for substitution of left cenzored values in persistent organic air pollution
Autoři KALINA, Jiří.
Vydání 1. vyd. Brno, 10. letní škola aplikované informatiky, od s. 67-82, 16 s. 2014.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10201 Computer sciences, information science, bioinformatics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
ISBN 978-80-85763-72-0
Klíčová slova česky cenzorovaná data, limit kvantifikace, semikvantitativní data, metoda maximální věrohodnosti
Klíčová slova anglicky censored data, limit of quantification, semiquantitative data, maximal likelihood method
Změnil Změnil: Mgr. et Mgr. Jiří Kalina, Ph.D., učo 150824. Změněno: 24. 4. 2014 10:12.
Anotace
Příspěvek popisuje metodu pro nahrazování semikvantitativních hodnot v časových řadách z monitoringu koncentrace persistentních organických polutantů v ovzduší, tj. takových hodnot, pro které je vzhledem k limitu kvantifikace analytického přístroje (LoQ) znám pouze interval, v němž se hodnota koncentrace nachází, nikoliv ale hodnota samotná. Součástí příspěvku je popis implementace metody v jazyce R a srovnání výsledků aplikace popsané metody a dvou běžně používaných metod na čtveřici reálných datových sad pro 24 polutantů s různě velkým podílem simulovaných hodnot pod limitem kvantifikace (LoQ).
Anotace anglicky
The paper describes a method for substitution of semi-quantitative values in time series of persistent organic pollutants concentrations from an air monitoring, i.e. the values for which (due to the limit of quantification of the analytical instrument (LOQ)), only an interval is known, in which the value of concentration lies, but not the value itself. The paper also describes implementation of the method in R language and compares results of an application of the described method and two other commonly used methods on four real datasets including 24 different pollutants with a simulated proportion of values below the LoQ.
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 16:10