D 2014

Revoluce požírá vlastní děti - politický proces se skupinou Oskar Valášek a spol.

ŠKERLE, Michal

Základní údaje

Originální název

Revoluce požírá vlastní děti - politický proces se skupinou Oskar Valášek a spol.

Autoři

Vydání

Brno, Dny práva 2012, od s. 683-691, 754 s. 2014

Nakladatel

Masarykova univerzita, Právnická fakulta

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

50500 5.5 Law

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)

Organizační jednotka

Právnická fakulta

ISBN

978-80-210-6319-8

Klíčová slova anglicky

political trial; revolution; state security; Communism
Změněno: 25. 4. 2014 18:03, Mgr. et Mgr. Michal Škerle

Anotace

V originále

V příspěvku je popsán jeden z politických procesů s představiteli komunistické StB, který se odehrál jako jeden z následných procesů po Procesu s vedením protistátního spikleneckého centra v čele s Rudolfem Slánským. V procesu, který proběhl 7.-9. prosince 1953 s desetičlennou skupinou nazvanou Oskar Valášek a spol., padly tresty v rozpětí od 4 roků do 25 let vězení. Tito souzení příslušníci StB patřili k věrným členům strany, větší část z nich byla židovského původu, řada z nich měla zkušenosti ze španělské občanské války (tzv. interbrigadisté) a z odboje, ať již v západní armádě nebo v partyzánských skupinách či během SNP. Byli to lidé, kteří prokázali svoji oddanost komunistické straně, a strana je po válce pověřila důležitými úkoly v nově budovaném bezpečnostním aparátu státu. V předúnorovém období se aktivně zapojili do činnosti proti nekomunistickým stranám. Vytvořili StB v takové podobě, jakou mohli následně poznat v průběhu vyšetřování jich samotných.

Anglicky

The paper describes one of the political trials with the members of communist secret police, which took place as one of the following trials after the Trial with the leadership of the treasonous conspiracy headed by Rudolf Slánský. In this trial with ten people that took place from 7th to 9th December 1953 and was called Oskar Valášek et al. the accused were punished by inprisonment from 4 years to 25 years. These convicted members of the secret police were among the loyal members of the Party, the greater part of them were of Jewish origin, many of them had experience of the Spanish Civil War (the interbrigade) and from the resistance movement, either in the West or in the army or guerrilla groups during the Slovak National Uprising. They were the people who have demonstrated their commitment to the Communist Party and the Party entrusted them important tasks in the newly built security apparatus of the state. In pre-February period they were actively involved in activities against the non-Communist parties. They created StB in such a form they could subsequently recognize during the investigations of themselves.

Návaznosti

MUNI/A/0939/2011, interní kód MU
Název: Politický proces se slovenskými příslušníky StB v roce 1953 (Akronym: PPsStB)
Investor: Masarykova univerzita, Politický proces se slovenskými příslušníky StB v roce 1953, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty