SVOBODOVÁ, Ilona, Antonín VĚŽNÍK a Michael KRÁL. Viticulture in the Czech Republic: Some spatio-temporal trends. Moravian Geographical Reports. Brno: AV ČR, Institute of Geonics, Czech Academy of Sciences, 2014, roč. 22, č. 1, s. 2-14. ISSN 1210-8812. doi:10.2478/mgr-2014-0001.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Viticulture in the Czech Republic: Some spatio-temporal trends
Autoři SVOBODOVÁ, Ilona (203 Česká republika, garant, domácí), Antonín VĚŽNÍK (203 Česká republika, domácí) a Michael KRÁL (203 Česká republika, domácí).
Vydání Moravian Geographical Reports, Brno, AV ČR, Institute of Geonics, Czech Academy of Sciences, 2014, 1210-8812.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 0.872
Kód RIV RIV/00216224:14310/14:00075417
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.2478/mgr-2014-0001
UT WoS 000336085000001
Klíčová slova anglicky viticulture; vine-growers; organic viticulture; integrated production; Czech Republic
Štítky AKR, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Andrea Mikešková, učo 137293. Změněno: 11. 4. 2015 19:29.
Anotace
From a global perspective, the growing of grapevines in the Czech Republic is of peripheral importance. For a group of grape-growing villages in southern Moravia, however, the making of wine is bound up with local history, traditions and cultural life, and contributes significantly to the local economy. This paper describes the current status of viticulture in Bohemia and Moravia, addressing changes in the number and structure of wine producers and pointing out some qualitative changes that the business is undergoing. Changing consumer tastes have brought a demand for quality wines of local origin, which cannot be met without high quality care of vineyards throughout the lifetime of the vines. Special attention is given to two alternative ways of tending vineyards – the development of integrated production, and organic viticulture – that are developing rapidly in the Czech Republic even when compared to Austria and Germany.
VytisknoutZobrazeno: 14. 4. 2021 08:08