SOUČEK, Miroslav. Metabolicky zaměřené kombinace antihypertenzív. Postgraduální medicína. Praha: Mladá fronta, 2014, roč. 16, č. 4, s. 376-378. ISSN 1212-4184.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Metabolicky zaměřené kombinace antihypertenzív
Název anglicky Metabolism-focused combinations of antihypertensives
Autoři SOUČEK, Miroslav (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Postgraduální medicína, Praha, Mladá fronta, 2014, 1212-4184.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/14:00075613
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky kombinační léčba; ACE-inhibitory; blokátory kalciových kanálů; diuretika; metabolické účinky
Klíčová slova anglicky combination treatment; ACE-inhibitors; calcium channel blockers; diuretics; metabolic effects
Štítky EL OK
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 3. 6. 2014 15:45.
Anotace
Pokud v terapii arteriální hypertenze nedosáhneme nefarma-kologickou léčbou normalizace krevního tlaku, pak je třeba zahájit léčbu farmakologickou. Nedosáhneme-li normalizace krevního tlaku monoterapií, je vhodnější kombinovat lék s antihypertenzívem jiné třídy než zvyšovat dávku monoterapie. Výhodné je užití fixních kombinací. U pacientů s hypertenzí je třeba sledovat i ovlivnění metabolických rizikových faktorů. Velmi výhodná je kombinace inhibitorů osy renin-an-giotenzin-aldosteron (RAA) s diuretiky thiazidové řady nebo s indapamidem. Další vhodnou kombinací je ACE-inhibitor/ AT1-blokátor s blokátorem kalciového kanálu. V klinické praxi máme k dispozici i fixní kombinaci amlodipinu a atorvastatinu.
Anotace anglicky
If non-pharmacological treatment fails to achieve normalised blood pressure in therapy of arterial hypertension, it is necessary to commence pharmacological therapy. If we do not achieve normalised blood pressure using a monotherapy, it tends to be better to combine the preparation we are using with an anti-hypertensive of a different class, rather than to further up the monotherapy dose. It is beneficial to use fixed combinations. In patients with hypertension it is necessary to monitor the influence on metabolic risk factors as well. The combinations of renin-angiotensin-aldosterone axis inhibitors (RAA) with thiazide-based diuretics or indapamid is very beneficial. Another fine combination is ACE-inhibitor/ ATl-blocker with a calcium channel blocker. In clinical practice, the fixed combination of amlodipine and atorvastatin is available as well.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 18:56