KOZIEŁ, Michal. Srovnání správy daně z přidané hodnoty v právních řádech České republiky a Polska na vybraném konstrukčním prvku. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2013, s. 133-146, 230 s. ISBN 978-80-210-6568-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Srovnání správy daně z přidané hodnoty v právních řádech České republiky a Polska na vybraném konstrukčním prvku
Název anglicky Comparison of selected issues of value added tax in Czech Republic and Poladn on the chosen component
Autoři KOZIEŁ, Michal.
Vydání 1. vyd. Brno, od s. 133-146, 230 s. 2013.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-210-6568-0
Klíčová slova česky daň z přidané hodnoty; správce daně; správa daně; ordynacja podatkowa; daňový řád;
Klíčová slova anglicky value added tax; tax administrator; tax administration; ordynacja podatkowa; tax procedure code;
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Dr Mgr. Michal Koziel, Ph.D., učo 134475. Změněno: 11. 6. 2014 12:27.
Anotace
Tento článek se zabývá srovnáním vybraných otázek z oblasti daně z přidané hodnoty v České republice a v Polsku. První část je věnována obecné charakteristice této nejrozšířenější daně, dále se autor věnuje stručně historickému vývoji nepřímého zdanění ve světě a následně v obou zkoumaných zemích. Stěžejní část je obsažena v kapitole věnované správci daně, tedy jednomu z konstrukčních prvků daně z přidané hodnoty, a to nejprve v českém právním řádu a poté v polském právním řádu. Následuje stručné srovnání s vymezením základních rozdílů.
Anotace anglicky
This article deals with a comparison of selected issues in the field of value added tax in the Czech Republic and Poland. The first part is devoted to general characteristics of the most common tax, as well as the author deals briefly with the historical development of indirect taxation in the world and subsequently in both countries surveyed. The main part of the article is contained in the chapter on tax administrator, which is one of the components of value added tax. Firstly it is discussed in the Czech legislation and then in the Polish legal system. A brief comparison with the definition of fundamental differences follows.
VytisknoutZobrazeno: 26. 7. 2024 10:10