PAŘIL, Petr, Světlana ZAHRÁDKOVÁ, Michal STRAKA, Pavla ŘEZNÍČKOVÁ, Lenka ŠIKULOVÁ, Vít SYROVÁTKA, Pavel TREML, Marek POLÁŠEK, Denisa NĚMEJCOVÁ, Libuše OPATŘILOVÁ a Jiří KOKEŠ. Rizika vysychání toků - očekávané dopady klimatické změny na jejich oživení. Online. In Konference ČVTVHS "Národní dialog o vodě: Co nám dělá větší starosti – sucho nebo povodně?", 10-11. června 2014, Medlov. 2014, [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Rizika vysychání toků - očekávané dopady klimatické změny na jejich oživení
Název anglicky Risk of stream drying - expected impacts of climate change on stream biota
Autoři PAŘIL, Petr (203 Česká republika, garant, domácí), Světlana ZAHRÁDKOVÁ (203 Česká republika), Michal STRAKA (203 Česká republika), Pavla ŘEZNÍČKOVÁ (203 Česká republika), Lenka ŠIKULOVÁ (203 Česká republika), Vít SYROVÁTKA (203 Česká republika), Pavel TREML (203 Česká republika), Marek POLÁŠEK (203 Česká republika), Denisa NĚMEJCOVÁ (203 Česká republika), Libuše OPATŘILOVÁ (203 Česká republika) a Jiří KOKEŠ (203 Česká republika)
Vydání Konference ČVTVHS "Národní dialog o vodě: Co nám dělá větší starosti – sucho nebo povodně?", 10-11. června 2014, Medlov, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/14:00075691
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky vysychání toků; vodní bezobratlí; bioindikace; biodiverzita
Klíčová slova anglicky stream drying out; aquatic macro invertebrates; bio indication; biodiversity
Změnil Změnil: doc. RNDr. Petr Pařil, Ph.D., učo 70751. Změněno: 13. 6. 2014 10:49.
Anotace
Riziko výskytu sucha lze v určitých částech říční sítě predikovat podle různýchabiotických parametrů (klimatické údaje), které slouží jako východisko pro vytváření mapodrážejících pravděpodobný výskyt sucha v tocích. Tyto mapy však dosud nebyly vztahoványkomplexně k říční síti a výskyty sucha nebyly konfrontovány s odezvou bioty v tocích anivalidovány reálným výskytem vyschnutí toku. V rámci projektu budou proto odvozeny mapyzranitelnosti toků vysycháním a srovnávány výsledky predikce vysychání toků na základěabiotických dat s reakcí společenstva makrozoobentosu na konkrétních lokalitách.Retrospektivní metoda identifikace vysychavých úsekůtoků přímo v terénu je pak založena jednak navyhodnocení výskytu druhů (jak celého společenstva bezobratlých, tak i vytipovanýchindikátorových druhů) a dále na poměrném zastoupení jejich vlastností (tzv. species traits)v celém společenstvu. Během sucha je eliminována část druhů s vlastnostmi, neumožňujícímidlouhodobé přežití (nevhodné vývojové cykly, potravní strategie, kyslíkové nároky atd.) apřežívající taxony tak mohou dobře odrážet výskyt sucha. Společenstvo makrozoobentosu jepřitom nejvhodnějším indikátorem těchto změn. Uchovává si totiž díky délce životního cyklua rychlosti rekolonizace po určitou dobu „paměťový efekt“ dokazující suchou periodu vpředchozích letech. Zároveň je schopno přežívat i v úsecích, které jsou nevhodné propopulace ryb. Z dalších biologických složek využívaných při monitoringu tekoucích vodby přicházely do úvahy řasové nárosty (fytobentos), ale ty jsou pro tento typ indikace takénevhodné, jelikož reagují na změny podmínek příliš rychle (kratší paměťový efekt) a jsouvýrazně limitovány i živinami a světlem.
Anotace anglicky
This contribution presents new results of research focused on bioindication of stream intermittency and construction of drought risk maps for the Czech Republic.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 01:35