JEŽEK, Stanislav, Petr MACEK, Radka NEUŽILOVÁ MICHALČÁKOVÁ a Ondřej BOUŠA. Concepts of Autonomy in Emerging Adulthood and Their Perception by Czech Emerging Adults. In Katarzyna Adamczyk, Monika Wysota. Functioning of Young Adults in a Changing World. Kraków: Wydawnictwo LIBRON – Filip Lohner. s. 51-66. ISBN 978-83-64275-49-4. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Concepts of Autonomy in Emerging Adulthood and Their Perception by Czech Emerging Adults
Název česky Konceptualizace autonomie ve vynořující se dospělosti a jejich vnímání českými vynořujícími se dospělými
Autoři JEŽEK, Stanislav (203 Česká republika, garant, domácí), Petr MACEK (203 Česká republika, domácí), Radka NEUŽILOVÁ MICHALČÁKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Ondřej BOUŠA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Kraków, Functioning of Young Adults in a Changing World, od s. 51-66, 16 s. 2014.
Nakladatel Wydawnictwo LIBRON – Filip Lohner
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/14:00073705
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-83-64275-49-4
Klíčová slova česky autonomie; vynořující se dospělost; kvalitativní
Klíčová slova anglicky autonomy; emerging adults; qualitative
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. PhDr. Petr Macek, CSc., učo 2270. Změněno: 27. 10. 2017 00:24.
Anotace
In the chapter authors provide a review of the conceptualizations of autonomy. The review considers both the individual differences perspective and the developmental perspective on autonomy. A number of various conceptualizations of autonomy has been proposed from both perspectives that may be placed in two broad categories – separation autonomy, with a clearly developmental and objective connotations, and agentic autonomy, which is subjective and with a more complex developmental relevance. In emerging adulthood both these perspectives meet and interact. In a series of interviews, a small heterogeneous sample of Czech emerging adults not only identifies the various components of various conceptualizations of autonomy. Doing so, they show the relevance of the theoretical considerations of autonomy and also illustrate how different aspects of autonomy interact in the period of emerging adulthood. Autonomy in emerging adulthood seems to act both as a goal and as a tool for achieving other developmental goals. But, as the attempt to relate utterances about autonomy to the five characteristics of emerging adulthood suggests, the openness of the possibilities and the not-as-established status of the period of emerging adulthood allow for a wide range of individually chosen and justified developmental trajectories. In the interviews, this decision-making burden or overhead is abundantly present.
Anotace česky
Kapitola poskytuje přehled konceptualizací autonomie. Přehled zvažuje jak perspektivu individuálních rozdílů, tak vývojový pohled na autonomii. V obou perspektivách byla zformulována řada konceptualizací, které lze zařadit do dvou širokých kategorií - separační autonomie s jasně vývojovými a objektivními konotacemi a agentická autonomie, která je subjektivní a má komplexnější vývojovou relevanci. Ve vynořující se dospělosti se obě tyto perspektivy prolínají a interagují. Různé prvky jednotlivých pojetí byly identifikovány v sérii polostrukturovaných rozhovorů s českými vynořujícími se dospělými. Tím byla podpořena relevance jednotlivých teoretických pojetí. Získali jsme tím ale také doklad o tom, jak v tomto období jednotlivé aspekty autonomie interagují. Autonomie ve vynořující dospělosti funguje jako cíl, ale také jako prostředek pro dosahování dalších vývojových cílů. Výpovědi vztažené k pěti fundamentálním charakteristikám vynořující se dospělosti ukazují široké rozpětí individuálně volených a ospravedlněných vývojových trajektorií. Toto rozhodovací břímě je v rozhovorech zřetelně patrné.
Návaznosti
GAP407/12/0854, projekt VaVNázev: Cesty do dospělosti: longitudinální výzkum vývojových trajektorií a prediktorů autonomie a identity
Investor: Grantová agentura ČR, Cesty do dospělosti: longitudinální výzkum vývojových trajektorií a prediktorů autonomie a identity
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 18:18