BRÁZDA, Radim, Zdeňka JASTRZEMBSKÁ a Radim BĚLOHRAD. Kalendárium filozofů a vědců. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. 115 s. ISBN 978-80-210-6748-6. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kalendárium filozofů a vědců
Autoři BRÁZDA, Radim, Zdeňka JASTRZEMBSKÁ a Radim BĚLOHRAD.
Vydání 1. vyd. Brno, 115 s. 2014.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Typ výsledku Popularizační texty a aktivity
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-210-6748-6
Štítky Munipress
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 25. 4. 2019 18:35.
Anotace
Představovaný diář vzniká s cílem uspokojit praktickou potřebu každodenního plánování, nezbytného v každé profesi, a zároveň představit populárním způsobem významné vědecké objevy, filozofické úvahy, metody a klíčové postavy vědy a filozofie laickému čtenáři. Kalendář nabízí každý den jednu badatelskou osobnost, která se v daný den buď narodila, nebo zemřela, a každý týden se inspiruje jednou osobností či relevantním problémem a prezentuje je ve formě medailonu na protilehlé straně kalendáře. Diář není zamýšlen jako systematická a vyčerpávající encyklopedie vědy, ale jako zábavná popularizační příručka pro zvídavé jedince, kteří se nebojí nahlédnout do mnohdy složitého a abstraktního světa vědy a filozofie.
Anotace anglicky
The presented diary has been created in order to meet the practical need of everyday planning, essential in every profession, as well as to introduce in a popular manner significant scientific discoveries, philosophical ideas, methods and key figures of science and philosophy to lay readers. For every day, the calendar offers one scholar who was either born or died on the day, and, for every week, a portrait, placed on the opposite page, inspired by one of the personalities of the week or by a relevant problem. The diary is not intended as a systematic and comprehensive encyclopedia of science, but as an entertaining and popular handbook for inquisitive individuals who aren´t afraid to take a look into often complex and highly abstract world of science and philosophy.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 16:25