KUNDTOVÁ KLOCOVÁ, Eva. Role specifických pozic těla v rituálech. In Quo vadis, psychologie? Aktuální trendy v psychologii, Brno, 28.-30. březen 2014. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Role specifických pozic těla v rituálech
Název anglicky The role of specific bodily positions in rituals
Autoři KUNDTOVÁ KLOCOVÁ, Eva (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Quo vadis, psychologie? Aktuální trendy v psychologii, Brno, 28.-30. březen 2014, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/14:00075899
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky embodiment; tělo; náboženský rituál; etologie; dominance
Klíčová slova anglicky embodiment; body; religious ritual; etology; dominance
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 1. 3. 2015 22:52.
Anotace
Mnoho náboženských rituálů pracuje se specifickými tělesnými polohami, pozicemi a pohyby. Z hlediska dané náboženské tradice je tato manipulace s vlastní tělesnou schránkou chápána především jako exprese určitého postoje či emoce. Z hlediska teorie zakotvené kognice (Grounded cognition theory) mohou tyto manipulace být chápány nejen jako způsoby vyjádření, ale naopak i jako zdroje navozující specifické stavy a prožitky, ovlivňující somatické pochody i kognitivní hodnocení. Ať už jde o tělesnou pozici jako takovou, pozici umístěnou v určitém prostoru nebo metaforický jazyk týkající se tělesné pozice a rozměrů, všechny přináší mnoho zajímavých otázek, kterými je díky teoretickému rámci zakotvené kognice a experimentálnímu výzkumu možné se zabývat nejen na úrovni spekulací a lidových intuicí: Proč se při komunikaci s božstvy a nadlidskými bytostmi často klečí? Proč jsou sochy božstev umístěny většinou nad hlavami věřících? Mohou velkolepé rozměry chrámů a kostelů přispívat ke specifickým zážitkům? Proč bohové dozírající nad morálkou sídlí většinou na nebesích?
Anotace anglicky
Body positions, postures and movements are used in many religious rituals. From the point of view of given religious tradition, such manipulation with own body is usually understood as an expression of certain attitude or emotion. From the point of view of the Grounded cognition theory, those manipulations could be understood not only as means of expression, but also as sources inducing specific states and feelings, influencing somatic processes and cognitive appraisal. Be it the bodily position itself, or bodily position located in specific space or even the metaphorical language concerning bodily position and size – all those bring many interesting questions; questions that can be answered thanks to the grounded cognition theory and experimental research program. Why do we often kneel when communicating with deities and superhuman beings? Why are the statues of deities placed above heads of believers? Could grandiose size of temples and churches lead to specific experiences? Why are morality controlling deities usually residing in heavens?
Návaznosti
EE2.3.20.0048, projekt VaVNázev: Laboratoř pro experimentální výzkum náboženství
VytisknoutZobrazeno: 21. 7. 2024 10:21