KUNZOVÁ, Šárka, Drahoslava HRUBÁ, Pavel ŘIMÁK a Ondřej SOCHOR. Chování a zdraví III : Psychosociální faktory, životní styl a komplexní choroby. Hygiena. Tigis s.r.o., 2014, roč. 59, č. 2, s. 79-86. ISSN 1802-6281.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Chování a zdraví III : Psychosociální faktory, životní styl a komplexní choroby
Název česky Chování a zdraví III : Psychosociální faktory, životní styl a komplexní choroby
Název anglicky Behaviour and health III : Psychosocial factors, lifestyle and complex diseases
Autoři KUNZOVÁ, Šárka (203 Česká republika, garant, domácí), Drahoslava HRUBÁ (203 Česká republika, domácí), Pavel ŘIMÁK (203 Česká republika, domácí) a Ondřej SOCHOR (203 Česká republika).
Vydání Hygiena, Tigis s.r.o. 2014, 1802-6281.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30304 Public and environmental health
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/14:00076029
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky nemoci civilizační — prevence; psychosociální determinanty zdraví
Klíčová slova anglicky civilixation-linked diseases prevention; psychosocial health determinants
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 28. 7. 2014 08:48.
Anotace
Psychosociální faktory významně participují na patogenezi komplexních chorob. Jejich působení na mnoha úrovních organismu koresponduje s bio-psycho-sociálním konceptem zdraví a nemoci. Mozek, chování a imunita jsou úzce propojeny a reagují na environmentální kontext. Účinky chronického psychosociálního stresu popisuje model alostatické zátěže, jenž ozřejmuje dynamičnost nastavení biologických procesů a význam mozku pro zpětnovazebnou regulaci v adaptaci na prostředí. Osobnost jedince, jeho kognitivní a emoční charakteristiky, kvalita sociálních vztahů a socioekonomické faktory modifikují stresovou zátěž a mají přímý i nepřímý vliv na zdraví. Řada účinků psychosociálních faktorů je zprostředkována epigeneticky; v období raného vývoje tento mechanismus formuje vulnerabilitu vůči rozvoji patologií souvisejících se stresem. Psychické, genetické, behaviorální a environmentální vlivy spolu průběžně interagují. Nepřímé účinky psychosociálních faktorů spočívají v modifikaci chování a životního stylu. Toto působení je obousměrné, neboť životní styl zpětné ovlivňuje psychické a fyzické zdraví. Přístupy, zaměřené na podporu odolnosti vůči stresu, mají důležité místo v prevencí.
Anotace anglicky
Psychosocial factors significandy participate in the pathogenesis of complex diseases. Their effects correspond to the bio-psycho-social concept of health and disease on many levels. Brain functions, behaviour and immunity are closely linked and responsive to the environmental context. The effects of chronic psychosocial stress are described by the allostatic load model which high-lights dynamic adjustment of biological processes and the importance of the brain for feedback regulation in adapting to the environment. The personality of an individual, his cognitive and emotional characteristics, quality of social relationships and socioeconomic factors modify stress load and have a direct and indirect impact on health. Many of the effects of psychosocial factors are mediated epigenetically. In the early development epigenetic mechanisms form the vulnerability to stress-related pathologies. Psychological, genetic, behavioural and environmental factors continuously interact. The indirect effects of psychosocial factors are contained in the modification of behaviour and lifestyle. These effects are bidirectional, because lifestyle in turn has an impact on mental and physical health. Approaches aimed at promoting resilience to stress play an important role in prevention.
VytisknoutZobrazeno: 22. 7. 2024 21:20