SEKOT, Aleš a Josef MICHÁLEK. Pohyb jako sociologický fenomén. STUDIA SPORTIVA. Brno: Fakulta sportovních studií Masarykovy univerzity, 2014, roč. 2014, č. 3, s. 15-46. ISSN 1802-7679.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pohyb jako sociologický fenomén
Název anglicky Movement like Sociological Phenomen
Autoři SEKOT, Aleš (203 Česká republika, garant, domácí) a Josef MICHÁLEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání STUDIA SPORTIVA, Brno, Fakulta sportovních studií Masarykovy univerzity, 2014, 1802-7679.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14510/14:00076067
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
Klíčová slova česky pohybové aktivity; sport; životní styl; sedavá společnost
Klíčová slova anglicky physical activities; sport; life style; sdentary society
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Eva Špillingová, učo 110713. Změněno: 9. 4. 2015 16:05.
Anotace
Dynamika životního stylu se zejména v naší kulturní sféře projevuje i v povaze a struktuře práce a volného času. Perspektivou frekvence pohybových aktivit dlouhodobě zaznamenáváme zásadní snižování fyzického výdeje většiny populace ve většině profesí, v domácnostech a z pohledu aktivních forem dopravy. K tomu přistupuje i sílící pasivní konzumace volnočasových aktivit s negativními kondičnímu a zdravotními důsledky. Klesající podíl pravidelných sportovně pohybových aktivit ve všech věkových skupinách v České republice tak aktualizuje nezbytnost řešit tuto skutečnost jako závažné a nepřehlédnutelné politikum, kterému je třeba věnovat i ze strany politiků náležitou a trvalou pozornost. Relevantní sociologická data jsou nezbytnou podmínkou poučeného komplexního pohledu na tuto problematiku. Rozsáhlé empirické šetření realizované Fakultou sportovních studií Masarykovy univerzity "Pohybová aktivita obyvatel ČR" se zaměřila na dospělé obyvatelstvo a zkoumalo nastavené ukazatele perspektivou základních demografických ukazatelů: pohlaví, věk, rodinný stav, velikost místa bydliště, dosažené vzdělání. Vzájemný vztah sportu a společnosti je v tomto kontextu sledován i z pohledu přínosu pro jedince a společnost jako celek.
Anotace anglicky
Dynamics of style in our cultural setting is reflected in nature and structure of work and leisure. The perspective of frequency of physical activities of population is in the course of time more and more limited especially in the nature of work, in householdes and transportation. Passive ways of leisure is integral part of such negative tendency resulting in negative personal health and shape consequenceis. Low portion of sportive activities and physical expenditures is nowdays growing social and economical problem, worth of relevant attention of our local, regional and state representativies. Valid sociological empirical data on tendencies of physical activities of our population are integral part of proper attitude to such phenomenon. Extensive empirical research "Physical activity of Czech inhabitants" is searching adult inhabitants from the perspective of their sex, age, place of residence, education, etc. Mutual relation of sport and society is discussed from the perspective off growing importance of regular longlife sportive and physical activities for active way of life.
Návaznosti
EE2.3.20.0044, projekt VaVNázev: Vytvoření výzkumného týmu vedeného reintegrovaným českým vědcem za účelem zjišťování úrovně pohybové aktivity (inaktivity) u vybraných věkových skupin mužů a žen v ČR
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 20:30