HORSKÝ, Jan. X-phi a "tradiční" filosofické otázky: Kontra Williamson. In Paralely vědy a filozofie, Brno, 22. 5. 2014. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název X-phi a "tradiční" filosofické otázky: Kontra Williamson
Název anglicky X-phi and "Traditional" Philosophical Questions: Contra Williamson
Autoři HORSKÝ, Jan (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Paralely vědy a filozofie, Brno, 22. 5. 2014, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/14:00076136
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky epistemický status intuic; experimentální filosofie; Timothy Williamson
Klíčová slova anglicky epistemic status of intuitions; experimental philosophy; Timothy Williamson
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 19. 2. 2015 11:01.
Anotace
Prof. Timothy Williamson (Wykeham Professor of Logic, University of Oxford) patří již od dob prvních badatelských krůčků experimentální filosofie (x-phi) k jejím nejzarytějším a nejtvrdším kritikům. O tom, že mu četné a rozsáhlé odpovědi experimentálních filosofů na jeho výtky nepřipadají zcela postačující a jeho nespokojenost s tímto výzkumným programem nadále trvá, se mohli přesvědčit i návštěvníci jeho podzimních trnavských přednášek. Prof. Williamson zde zcela rezolutně tvrdil, že x-phi nemůže přispět k řešení filosofických otázek. Rád bych s tímto tvrzením polemizoval a můj příspěvek by měl sloužit především jako jakýsi korektiv neblahých vlivů tzv. schodišťového efektu, jímž prof. Krob označuje onu frustrující zkušenost, kdy ty nejlepší reakce člověka napadají až na schodech, po cestě z přednáškového sálu.
Anotace anglicky
Since the time of its first steps, Professor Timothy Williamson (Wykeham Professor of Logic, University of Oxford) has been one of the fiercest critics of experimental philosophy (x-phi). The audience at his autumn lectures in Trnava could see for themselves that Professor Williamson is not satisfied with numerous and elaborate responses of experimental philosophers to his criticism and that his discontent with this movement persists. Professor Williamson argued there that x-phi is not able to contribute to the solution of philosophical questions. I would like to doubt this claim and my presentation should be seen mainly as a rehabilitation of unfortunate influences of so-called staircase effect - the term coined by Professor Josef Krob to describe the frustrating situation when the best responses come to the person when he is on his way from the lecturing hall.
Návaznosti
MUNI/A/0803/2013, interní kód MUNázev: Proměny a konstanty soudobé filozofie
Investor: Masarykova univerzita, Proměny a konstanty soudobé filozofie, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 3. 6. 2024 20:46